Schaatsen kopen
Met het kopen van nieuwe schaatsen moet u niet over één nacht ijs gaan. De keuze in verschillende modellen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De Wit Schijndel geeft u informatie over de belangrijkste verschillen tussen noren, ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen. En wij verschaffen bruikbare tips voor onderhoud zodat u langer plezier heeft van uw kostbare schaatsen. Lees meer
Noren, ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen
Bij De Wit Schijndel kunt u terecht voor noren, ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen. Noren vindt u in hoge of lage noren die we vervolgens weer onderverdelen in conventionele (of klassieke) noren en de zogenaamde combinoren.
Zoekt u iets heel bijzonders, dan is een custom made schaats van Viking misschien iets voor u. Bij De Wit Schijndel kunnen we dat voor u regelen.
Voor wat betreft het soort ijzers onder uw schaatsen kunt u bij De Wit Schijndel kiezen uit noren met vaste ijzers, klapschaatsen en Free-skates. Dit laatste type combineert een aparte langlaufschoen met een los ijzer. Ook voor het kopen van kinderschaatsen kunt u bij ons terecht. En vergeet vooral ook niet meteen goede schaatsbeschermers voor uw schaatsen aan te schaffen. Daarmee voorkomt u dat ze snel bot worden.
Slijpen van schaatsen
Zorg altijd voor geslepen schaatsen. Scherpe schaatsen zorgen voor meer grip en snelheid op het ijs. Botte schaatsen hebben geen grip op het ijs. Bovendien levert u met botte ijzers enorm in aan snelheid. Regelmatig slijpen van uw schaatsen is dus noodzakelijk om lekker te kunnen blijven glijden. U kunt zelf controleren of uw ijzers bot zijn door een duimnagel over het ijzer te halen. Als er wat ‘slijpsel’ van de hoornlaag van de nagel vrijkomt, dan is uw ijzer nog scherp genoeg. Zo niet, dan is het tijd voor een slijpbeurt. Schaatsen worden veel eerder bot op natuurijs dan op kunstijs. In principe moet u op natuurijs na iedere schaatstocht de schaatsen (laten) slijpen.
Slijpen kunt u zelf doen met behulp van een slijpklem en slijp-, polijst- en afbraamstenen. Zeker als u vaak schaatst en dus vaak te maken krijgt met bottere schaatsen, kan zelf slijpen interessant zijn. Let erop dat u met de slijpsteen het hele ijzer slijpt en niet alleen de botte delen. Slijpen gebeurt van voor naar achter en over de gehele lengte van het ijzer.
Wanneer u een maar een paar keer per jaar de schaatsen onderbindt, is laten slijpen vermoedelijk interessanter. Dat kan met de slijpservice bij De Wit Schijndel, met professionele apparatuur. Schaatsen die u bij De Wit koopt zijn bijna altijd ongeslepen en worden ter plekke gratis voor u geslepen.
Onderhoud van uw schaatsen
Gebruik altijd schaatsbeschermers als u uw (scherpe) schaatsen vervoert. Bergt u de schaatsen voor langere tijd op, dan is het juist beter dit zonder beschermers te doen. Er kan namelijk een beetje vocht in de beschermers of op de ijzers achterblijven. Als u de ijzers dan ‘afsluit’, is roest het gevolg. Schaatsen bewaart u altijd bij voorkeur op een droge en schone plek. Schaatsen die voor langere tijd worden weggelegd, kunt u invetten met een beetje zuurvrije vaseline.
Leren schoenen moeten onderhouden worden met ledervet, maar niet te vaak omdat leer ook kan uitlopen als het te ‘zacht’ wordt. Kunststof schoenen kunt u afnemen met een vochtige doek. Verder onderhoud van de schoen is niet nodig. De ijzers behandelt u met wat vaseline.
Schaatsen passen
Schaatsen moeten niet op de groei worden gekocht. Te grote schaatsen zorgen voor schuivende voeten en dus voor blaren. Bovendien geven ze te weinig steun. Let bij ijshockeyschaatsen wel extra op! In het algemeen kan worden gezegd dat een ijshockeyschaats een maat groter mag zijn dan de schoenmaat die u gewend bent. Dit verhaal geldt overigens alleen voor leren schoenen; kunststof schoenen lopen immers niet uit.
Iets teveel ruimte in een schoen kan nog worden opgevangen door een dubbele sok te dragen, maar te krappe schoenen moet u zeker vermijden. Een ‘verkrampte’ voet kan uiteindelijk pijn opleveren en de bloedtoevoer hinderen. Let er bovendien op dat uw voeten bij inspanning een beetje uitzetten.