Hangmat kopen
Hoe heerlijk is het niet om in de zomer lekker in een hangmat te liggen? Met een boek in de schaduw of juist luierend in de zon. Maar na een warme zomerdag kunt u ook prima de nacht doorbrengen in een hangmat. Sommige mensen slapen zelfs beter omdat een hangmat rustig heen en weer schommelt. En wie last heeft van zijn rug, is volgens onderzoeken soms beter uit met een 'hangend bed' omdat deze de vormen van de rug beter volgt. Lees meer
Slapen in een hangmat
Comfortabel, ontspannen, stoer, avontuurlijk en vooral héél zomers: de hangmat is gestaag bezig aan een opmars. Hang hem tussen twee bomen in uw tuin, op de camping of in de boot en u kunt er heerlijk in slapen, luieren of schommelen. Een opgevouwen hangmat neemt weinig ruimte in en kan makkelijk mee in de auto, tussen de overige vakantiespullen. Als het op de camping of thuis heel warm is, is het ook lekker om gewoon in een hangmat te slapen. In het begin is het even zoeken naar de juiste lighouding, maar wie dat eenmaal onder de knie heeft, wil niet meer anders. Mensen met rugklachten hebben zelfs baat bij het slapen in een hangmat!
De oorsprong van de hangmat
Het is niet met zekerheid te achterhalen waar de hangmat origineel vandaan komt. De theorie dat indianen in Midden- Amerika hem zo'n 1000 jaar geleden al gebruikten, lijkt aannemelijk. Een andere theorie gaat ervan uit dat hij uit Brazilië komt. In Brazilië is het nog steeds heel normaal om je eigen hangmat mee te nemen als je bij vrienden of familie op bezoek gaat en een nacht blijft slapen. Op veel plekken in het oerwoud (niet alleen in Brazilië, maar bijvoorbeeld ook in Suriname) zijn simpelweg ook geen hotels of pensions om te overnachten. Een hangmat, al dan niet in combinatie met een muskietennet, biedt dan uitkomst. De eerste hangmatten werden geweven uit het schors van de hamack (een boomsoort), vandaar de Spaanse naam voor hangmat: Hamaca. In het Engels spreken we ook van Hammock. Later werden de matten van sisalsvezel (de nerven van bladeren van het geslacht Agave) en nog later van katoen gemaakt.
Cristoffel Columbus zou de hangmat in de late 15 eeuw hebben geïntroduceerd in Europa. Tijdens scheepsreizen werd de hangmat zelfs heel populair; zeelieden hoefden voortaan niet meer op het smerige en natte dek te liggen.
Soorten hangmatten
Er zijn twee soorten hangmatten:
- Zonder stokken (de traditionele hangmat)
- Met spreidstokken (de 'Westerse' hangmat)
De traditionele hangmat is er een zonder spreidstok en wordt aan een touw tussen twee bomen gehangen. In dit type hangmat ligt u nooit in de lengte, maar altijd diagonaal. Hoe breder de mat, hoe comfortabeler u zult liggen.
De hangmat met spreidstok is overigens 'ontdekt' door zeelieden. Door de beperkte ruimte aan boord van de schepen was comfortabel (dus diagonaal) liggen er niet bij. De spreidstok zorgde ervoor dat matrozen toch in de lengte in hun hangmat konden liggen. In dit type mat is het wel lastiger om naar de juiste balans te zoeken. Door de stokken is hij ook zwaarder en minder compact op te vouwen.
Materiaal van een hangmat
Het meest gebruikte materiaal voor hangmatten is katoen. Het zogenaamde Braziliaanse model wordt gemaakt van dicht geweven katoen waardoor de mat eruit ziet als een soort deken. Het Mexicaanse model (ook wel het Maya-model genoemd) daarentegen is grof gehaakt en kent een meer open structuur. De mat lijkt daarmee een beetje op een visnet.
Tegenwoordig bestaan er ook ultralichte matten van nylon en zijden parachutestof. Deze wegen niet veel meer dan zo'n 350 gram! Hangmatten van parachutestof zijn weliswaar wat minder comfortabel, maar ideaal als u maar weinig ruimte heeft of moet besparen op gewicht. Bovendien zijn ze oersterk en tot een zeer klein pakketje op te vouwen.
Onderhoud van de hangmat
Katoen is een natuurproduct en daarom zeer geschikt om te gebruiken als basis voor hangmatten. Transpiratievocht kan immers makkelijk verdwijnen en katoen voelt in warme omstandigheden 'koel' aan. Onbewerkt katoen verbleekt echter in de zon en blijft lang vochtig als het eenmaal nat is geworden. Een hangmat kunt u dus beter niet in de volle zon laten hangen en 's avonds binnen halen om te voorkomen dat hij nat wordt. Sowieso moet u een hangmat altijd kurkdroog opbergen. In een vochtig opgeborgen hangmat kan 'het weer' komen waardoor hij gaat schimmelen en muf gaat ruiken.
Hangmatten zonder spreidstok kunt u (bij voorkeur zonder andere was, in een speciale waszak en met een wolwasprogramma) wassen op een temperatuur van 30 graden. Er kan dan wel wat krimp optreden, maar als u de mat eenmaal weer gaat gebruiken, krijgt hij zijn oorspronkelijke vorm snel terug. Hangmatten met een spreidstok kunnen uiteraard niet in de wasmachine. U moet de spreidstokken eerst verwijderen. Als u dat liever niet doet, kunt u ze ook schoonmaken door ze in een badkuip met lauwwarme water en een scheutje wasmiddel te laten weken. Daarna uitspoelen met schoon water en goed te drogen hangen. Zorg ervoor dat de spreidstokken niet langdurig in het water liggen.
Wie een hangmat de hele zomer buiten wil laten hangen, kan beter een speciaal geïmpregneerde mat aanschaffen die snel droogt niet aangetast wordt door water en zon. Of voor een hangmat kiezen waar een kunstvezel (polyester) in is verwerkt.
Hangmatten bij De Wit Schijndel
Bij De Wit Schijndel kunt u kiezen uit diverse soorten hangmatten. De lichtgewicht Silk Traveller van Amazonas is ideaal voor backpackers en lichtgewicht kampeerders. Deze hangmat is licht, toch sterk en zeer compact opvouwbaar. De Palacio hangmat daarentegen is geschikt voor twee personen en heeft een draagvermogen van 200 kilogram. Tussen deze modellen zit een groot aantal andere matten van Amazonas, zowel met spreidstok als zonder; de zogenaamde Braziliaanse hangmat. Zo is er bij De Wit Schijndel voor iedereen wel een geschikte hangmat te vinden.