Wandelschoenen kopen
Of het nu door de bergen is of gewoon thuis in Nederland is: we wandelen graag en vaak. Heel veel heeft u niet nodig om een lekkere wandeling te kunnen maken. Een paar goede wandelschoenen zijn al voldoende. Passende en voldoende ademende schoenen voorkomen veel problemen zoals blaren, kramp en kuitblessures. Daarnaast moet u aandacht besteden aan sokken, functionele kleding en eventueel wandelstokken. Lees meer
Eigenschappen van wandelschoenen
Tijdens een wandeling of trektocht krijgen vooral uw voeten het zwaar te verduren. Extra aandacht voor de keuze van een perfect passende wandelschoen is daarom essentieel. Alleen, welke schoen moet u kiezen? Er zijn eindeloos veel modellen verkrijgbaar die allemaal hun eigen verschillende kenmerken en eigenschappen bezitten. De Wit Schijndel zet de mogelijkheden op een rijtje.
Wandelschoenen categorieën
Om helderheid te scheppen in het enorme aanbod van wandelschoenen, begon het Duitse wandelschoenenmerk Meindl in de jaren ’70 met een onderverdeling van wandelschoenen in vier gebruikscategorieën: A tot en met D (met de tussencategorieën A/B en B/C). Een aantal andere grote fabrikanten heeft die indeling overgenomen, maar niet allemaal. Lowa bijvoorbeeld hanteert een eigen indeling.
Hoe dan ook, op basis van die categorieën zou het voor u makkelijker moeten zijn de meest geschikte schoen te kiezen. Voordat u naar de winkel gaat, is het dus belangrijk een beeld te hebben van uw wandelplannen. Op basis van die plannen kan de verkoper een schoen proberen te zoeken die bij u past. We onderscheiden:
-
A: Lage wandelschoenen
Deze schoenen zijn bedoeld voor dagelijks gebruik over goede paden. Ze zijn ongeschikt voor de bergen omdat ze op essentiële punten te weinig steun bieden: de zool en de schacht zijn te slap.
Voorbeelden van een A-schoen zijn: Lowa Enduro, Lowa Focus, Meindl Caracas en Meindl Lugano. -
A/B: (Mid)hoge wandelschoenen
(Mid)hoge wandelschoenen hebben een soepele schacht en zool. Dit maakt de schoenen ideaal voor lichte wandelingen door laaggebergte en langere tochten op goed begaanbare paden. Comfort en demping zijn belangrijke eigenschappen. De schoen is echter niet torsievast, dus als u op een steen stapt, heeft uw enkel geen steun en zal zwikken.
Voorbeelden van een A/B-schoen zijn: Hanwag Banks, Lowa Renagade, Lowa Toro en Hanwag Chamdo. -
B: Gemiddelde bergwandelschoen
Ook wel softwalker genoemd. Deze schoenen hebben een hogere schacht die steun geeft aan de enkels. Ze zijn stijver van constructie dan de A-schoen. Ideaal voor de wat zwaardere wandeltochten op goed tot redelijk goed begaanbare wandelpaden.
Voorbeelden van een B-schoen zijn: Meindl Borneo, Hanwag Tatra en Lowa Trekker. -
B/C: Relatief stuggere wandelschoenen
Zijn aan te raden bij stevige bergwandelingen op minder goed begaanbare paden. Denk bijvoorbeeld aan paden met losse stenen of grind.
Voorbeelden van een B/C-schoen zijn: Meindl Island, Hanwag Yukon en Lowa Ranger. -
C: Hoge, zware bergschoenen
Geschikt voor stijgijzers, maar niet absoluut stijgijzervast. Deze schoenen zijn zeer geschikt voor zware bergtochten. Het is een robuuste, stevige schoen met weinig beweging. Een nadeel is dat ze minder comfortabel zitten en minder demping bieden dan een B-schoen. De zool buigt ook slechter mee dan bij een B of B/C schoen.
Voorbeelden van een C-schoen zijn: Meindl Perfekt. -
D: Zware, stijgijzervaste bergschoenen
De zwaarste schoen. Deze schoenen zijn hard en onbuigzaam en absoluut stijgijzervast. Daarom alleen geschikt voor gletsjertochten of ijsklimmen.
De Wit Schijndel schaart A en A/B schoenen onder de wandelschoenen en B, B/C en C schoenen onder de bergschoenen. Wij verkopen geen schoenen in de D-categorie.
Bovenstaande indeling is overigens geen garantie dat u dé perfecte wandelschoen vindt, het is slechts een leidraad. Wandelaars met zwakke enkels zouden bijvoorbeeld heel goed voor een hogere wandelschoen kunnen kiezen, ook al staan er zelden of nooit bergen op het wandelprogramma. En andersom kan een ervaren bergwandelaar zijn keuze laten vallen op lichte wandelschoen omdat zijn enkels zelden zwikken en hij zo lichtgewicht mogelijk wil lopen. De keuze van een geschikte schoen heeft ook te maken met leeftijd, ervaring, gezondheid, gewicht en persoonlijke voorkeuren.
In het algemeen geldt wel: als u twijfelt over uw plannen, neem dan altijd de wat zwaardere schoen omdat deze meer gebruiksmogelijkheden biedt.
Uw wandelschoenen strikken
Binnenwerk van wandelschoenen
Ook in het binnenwerk van de wandelschoenen is verschil te vinden. U kunt kiezen voor een lederen binnenwerk of een Gore-Tex binnenwerk. Leer is een natuurproduct, Gore-Tex een synthetisch membraan met minuscule gaatjes dat wel transpiratievocht door laat naar buiten, maar geen regenwater toestaat naar binnen.
Het grootste voordeel van Gore-Tex (of ander merk membraan) ten opzichte van leer, is dat Gore-Tex ervoor zorgt dat een schoen geheel waterdicht is. Een leren schoen is dat niet, zeker niet onder zware en natte omstandigheden. Maar de waterdichtheid van Gore-Tex heeft ook een keerzijde. Een membraan ventileert namelijk slechter dan leer en kan eerder vochtige voeten veroorzaken. Of Gore-Tex echt een goede keuze is voor u, hangt daarom af van wat uw plannen zijn. Verwacht u veel door het water of de sneeuw te lopen, dan is Gore-Tex een prima keuze. In andere gevallen geeft een leren schoen misschien toch meer plezier en comfort.
Aanschaffen en passen van wandelschoenen
Als u zich een beeld heeft gevormd van wat u met uw schoenen van plan bent en nagedacht heeft over leer of Gore-Tex, dan is het tijd om te gaan passen. Neem daar ruimschoots de tijd voor, een bergschoen is immers geen goedkope aanschaf.
Ga vooral niet vlak voor uw vakantie pas naar de winkel, want een schoen heeft enige inloop- en wentijd nodig. Het verhaal dat bergwandelschoenen niet meer hoeven worden ingelopen, is een marketingverhaal. Het is wel zo dat een soepele bergschoen nauwelijks nog inlooptijd nodig heeft, terwijl een stuggere en stijvere schoen intensiever ingelopen moet worden. Inlopen verschilt ook per persoon: de ene wandelaar loopt op ongeacht welke schoen probleemloos weg, terwijl de andere wandelaar weken nodig heeft voordat een schoen echt lekker zit.
Neem uw eigen favoriete wandelsokken mee of gebruik een paar passokken als u schoenen gaat kopen.
Pasvorm wandelschoenen
De pasvorm van een schoen is boven alles doorslaggevend. Een schoen mag niet knellen bij de tenen en zeker ook niet schuiven bij de hakken. Een goede winkel beschikt over een hellingbaan. Die staat er niet voor de lol. Hierop kunt u testen of uw tenen niet tegen de voorkant aankomen als u naar beneden loopt en uw hak niet te veel heen en weer schuift als u naar boven wandelt. Verder mag een schoen niet te breed en ook niet te smal zijn. Het is een wijdverbreid misverstand dat een bepaald merk alleen bij een bepaalde voet past. Alle bekende schoenenfabrikanten maken schoenen met een breed scala aan pasvormen zodat er binnen het merk altijd wel een schoen is die u lekker zit. Probeer daarom ook vooral verschillende merken uit.
Allround wandelschoenen
Een schoen die zowel geschikt is om zware bergtochten op te maken als een deel van het Pieterpad mee te lopen, een allround schoen dus, bestaat simpelweg niet. Wilt u per jaar vaker wandelingen maken in verschillende soort terrein, dan is de aanschaf van twee paar verschillende schoenen (bijvoorbeeld een B/C schoen en een A schoen) het overwegen waard.
Als u twijfelt: niet doen en verder passen. Probeer een andere maat of een ander model met een afwijkende leest. Of test nog een tweede of derde merk schoen en doorloop dan weer de hele range van maten en verschillende leesten. We zeiden het al: voor het passen van schoenen moet u ruimschoots tijd uittrekken.
Onderhoud wandelschoenen
Een leren schoen heeft veel aandacht nodig, anders droogt het leer uit en verliest de schoen zijn ademende en waterafstotende werking. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een Gore-Tex schoen wel degelijk ook onderhoud nodig. Een paar algemene tips op een rijtje:
- Zorg dat schoenen voordat u ze gaat onderhouden geheel vrij zijn van modder, zand en stof. Eventueel kunt u een schoenenshampoo of Cleaning Gel gebruiken waarmee u de schoenen helemaal schoon en fris krijgt. Stevig borstelen mag, maar zorg dat het leer niet beschadigd raakt.
- Vervolgens laat u de schoenen geheel droog worden. Drogen doet u niet in de volle zon of bij de kachel, maar op een voldoende warme plek.
- Pas als de schoenen geheel droog zijn, kunt u ze behandelen met een onderhoudsmiddel. Gebruik alleen middelen die specifiek geschikt zijn voor het onderhoud van wandel- en bergschoenen. ‘Gewone’ schoenpoetsmiddelen kunnen de lijmverbindingen van uw schoenen aantasten omdat er siliconen inzitten. Niet doen!
- Leren wandelschoenen worden eerst geïmpregneerd, daarna gevoed met een wax. Niet andersom, want impregneermiddel kan niet in de schoen trekken als er reeds wax op zit.
- Waxen doet u met mate. De schoen goed met wax raken en vervolgens uitwerken is voldoende. Overtollige wax kunt u na twee tot drie minuten verwijderen met een doekje. Te veel wax maakt de schoen slap. Deze zal daardoor ‘uit gaan lopen’.
- Een schoen van Gore-Tex heeft minder en ander onderhoud nodig dan een volledig leren schoen.
- Ook de binnenkant van een wandelschoen heeft onderhoud nodig. Vuil en zweet (zout) hopen zich hier makkelijk op waardoor de schoen zijn ademende vermogen kwijt kan raken. Een vochtige doek door de binnenkant van de schoen halen is daarom aan te bevelen. En vergeet ook de schoen aan de binnenkant niet in te vetten met een neutrale schoenencrème.
- Bij een onderhoudsbeurt hoort ook: veters controleren en eventueel vervangen, stikwerk en veteroogjes controleren en eventueel insmeren met vaseline, inlegzolen inspecteren en stikwerk nalopen. Versleten zolen kunnen door een gespecialiseerde schoenenmaker eventueel vervangen worden door een paar nieuwe. Niet goedkoop, maar uw zorgvuldig onderhouden en ingelopen schoenen kunnen zo weer een paar jaar mee.
Wandelschoenen bij De Wit Schijndel
De Wit Schijndel verkoopt wandelschoenen en bergschoenen van onder andere Lowa, Hanwag, Meindl en Grisport.