Voetbalschoenen kopen
Is het tijd voor een paar nieuwe voetbalschoenen voor uzelf of voor uw kind? Dan staat er een indrukwekkend scala aan verschillende modellen in de schappen te lonken. Laat u echter niet te veel afleiden door flitsende kleuren of opvallende pasvormen. Neem vooral ruimschoots de tijd voor uw aankoop; veel voetballers spelen nog steeds op de verkeerde schoenen! U leest hieronder waar u allemaal op moet letten als u voetbalschoenen gaat kopen. Lees meer
Materiaal van de voetbalschoen
Eén van de belangrijkste vragen die een verkoper in een goede sportwinkel stelt is: welk materiaal bovenwerk (upper) heeft uw voorkeur? Voetbalschoenen kunnen bestaan uit drie verschillende soorten materiaal die allemaal hun eigen kenmerken (en prijskaartje!) hebben:
- Leer
- Kunststof
- Synthetisch leer
Leren voetbalschoen
Hoewel het bovenwerk van voetbalschoenen steeds vaker bestaat uit kunststof, is leer nog steeds het meest gebruikte materiaal. In de duurdere modellen wordt rundleer, kalfsleer (dat elastischer en soepeler is dan gewoon rundleer) of het zeer soepele kangoeroeleer verwerkt. Leren schoenen hebben een geweldige pasvorm, omdat leer zich naar de voet ‘zet’. Resultaat is een schoen die comfortabel aanvoelt en een zeer goed balgevoel geeft. Kangoeroeleer zorgt voor het beste balgevoel en moet perfect op maat worden gekocht.
Voor leren voetbalschoenen geldt: ze hebben serieus en regelmatig onderhoud nodig. Met voldoende aandacht gaan leren voetbalschoenen langer mee dan een paar ‘kicksen’ van kunststof.
Voor- en nadelen van leer:
+ Uitstekend balgevoel
+ Geweldige pasvorm
+ Gaat naar de voet staan
+ Gaat bij zorgvuldig onderhoud langer mee dan andere materialen
- Moet goed onderhouden worden
- Kan uitlopen bij langdurig gebruik
- Slijt op kunstgras sneller dan een synthetische schoen
- Zuigt zich bij nat weer vol met water en wordt daardoor zwaar
- Goed leer is prijzig
Synthetisch leer
High Tec Synthetic of synthetisch leer is lichter dan gewoon leer, maar benadert wél het balgevoel van een echte leren schoen. Omdat het geen vocht opneemt, is het een stuk onderhoudsvriendelijker dan natuurlijk leer. Een goede schoen van High Tec Synthetic is overigens bijna niet van echt leer te onderscheiden en voelt bijna net zo soepel aan. Vooral Microfiber is de laatste jaren sterk in opkomst. Schoenen van dit synthetische materiaal zijn extreem licht van gewicht en zorgen voor een zeer goed balgevoel.
Voor- en nadelen van synthetisch leer:
+ Soepel
+ Nauwelijks onderhoud (goedkoop synthetisch leer kan wél gaan scheuren)
+ Vormvast
+ Slijt minder snel dan leer, vooral op kunstgras
- Minder balgevoel dan bij echt leer
- Minder duurzaam dan leer
Kunststof voetbalschoen
Kunststof schoenen vergen minder onderhoud dan leren schoenen, zijn redelijk vormvast en hebben een goed balgevoel. De goedkopere kunststof schoenen hebben overigens minder balgevoel dan de duurdere exemplaren.
Voor- en nadelen van kunststof:
+ Instapmodellen goedkoop in aanschaf
+ Nauwelijks onderhoud
+ Duurdere modellen extreem licht en goed balgevoel
- Goedkopere modellen minder balgevoel
- Kans op voetproblemen
Soort noppen
De volgende belangrijke vraag moet zijn: op wat voor een soort noppen wilt u voetballen? De keuze van de nop is sterk afhankelijk van de ondergrond waarop u gaat spelen. We onderscheiden vier verschillende soorten:
> Vaste noppen (onder te verdelen in ronde noppen, langwerpige noppen of driehoekige noppen. Een combinatie van verschillende soorten noppen wordt steeds vaker toegepast).
> Schroefnoppen (of pinnen, deze zijn altijd rond of min of meer rond)
> Kunstgrasnoppen
> Combinoppen (een combinatie van kunstgrasnoppen en schroefnoppen)
Vaste noppen
Voetbalschoenen met vaste noppen zijn vooral geschikt voor droge velden. Ze geven meer stabiliteit dan schroefnoppen, omdat er meer noppen onder zitten die goed verdeeld zijn over de zool. Bovendien lopen ze comfortabeler doordat de noppen zachter zijn. Een nadeel is wel dat de ruimtes tussen de noppen op drassige velden vol kunnen komen te zitten met modder en gras, waardoor de grip sterk vermindert. Een ander nadeel is dat vaste noppen op kunstgras sneller slijten.
Schroefnoppen
Schroefnoppen of pinnen zijn ideaal op natte velden, omdat ze veel grip hebben. Een nadeel van voetbalschoenen met schroefnoppen is wel dat ze minder stabiel zijn, doordat er minder noppen (6-8 stuks) onder zitten en de noppen langer zijn dan bij schoenen met vaste kunststof noppen. Vooral keepers spelen met schroefnoppen aangezien zij op het slechtste deel van het veld staan en dus sneller uitglijden. Daarnaast spelen professionele spelers vaak op schroefnoppen. Bij voetbal op het hoogste niveau is grip immers nog veel belangrijker; spelers kunnen zich geen uitglijder permitteren. Bovendien spelen profs vaak op voorbesproeide (en dus natte velden), ook in de zomer.
Schoenen met schroefnoppen moeten goed onderhouden worden door de schroefnaad regelmatig in te vetten met zuurvrije vaseline. Draai noppen vast, maar niet múúrvast!
Let op: met aluminium noppen mag u niet op kunstgras!
Kunstgrasnoppen
Steeds meer wedstrijden en trainingen worden afgewerkt op kunstgras. Het is een logische ontwikkeling dat grote sportmerken daarop inspelen en met een speciale kunstgrasschoen op de markt komen. Kunstgrasnoppen verschillen van andere noppen doordat:
- de voorste noppen smaller en korter zijn
- de rand van de buitenzool is verhoogd
- de noppen op het draaipunt in een cirkel zijn geplaatst om de wendbaarheid te vergoten en blessures te verminderen
- de leest van kunstgrasschoenen breder is. De noppen zijn ook breder.
Combinoppen
Tegenwoordig bestaan er ook combinoppen. Dit is een combinatie van vaste- en schroefnoppen. Het grote voordeel hiervan is dat u het comfort van pinnen heeft zodat u steviger in de grond staat. En omdat u meerdere noppen heeft, wordt het gewicht van de voet beter verdeeld.
Zoolconstructie?
Ook hier zijn er weer diverse keuzes mogelijk, afhankelijk van de ondergrond waarop u (meestal) speelt. Breed geaccepteerd is de volgende indeling, gebaseerd op het aantal noppen, de lengte ervan en de ‘plaats’ op de zool.
- Soft Ground (SG): Zes tot acht langere schroefnoppen van ijzer of staal. Extra grip op zachte en drassige velden. Vooral geschikt voor keepers en verdedigers. Combinoppen (zes schroefnoppen en vijf vaste noppen) vallen ook binnen deze categorie.
- Firm Ground (FG)/ Hard Ground (HG): Twaalf tot achttien kortere vaste kunststof noppen of bladed studs (langwerpige noppen). Droge en ‘harde’ omstandigheden op traditionele velden.
- Multi-noppenzool/ Turf Ground (TF): vele kleine noppen. Kunstgrasschoen of voor gebruik op extreem harde velden (winterse omstandigheden, gravelondergrond). Ook in gebruik als trainingsschoen.
- Artificial Ground (AG): Vijftien tot vijfentwintig kortere noppen, afwisselend van formaat. Voor uitstekende grip op kunstgras. Vergelijkbaar met FG-noppen; maar dan meer noppen en een andere indeling.
- Indoor (IN): Noploze schoen, alleen geschikt voor gebruik in indoorzalen.
Verzorging van voetbalschoenen
Voor iedere voetbalschoen geldt: onderhoud is behoud! Droog schoenen zo snel mogelijk na een wedstrijd of training. Laat natte schoenen nooit (!) te lang in een voetbaltas zitten. Haal na iedere training en wedstrijd de zooltjes uit de schoenen. Dan kan het voetbed daaronder ook drogen en wordt schimmel voorkomen.
Natte schoenen droogt u door ze vol te stoppen met oude kranten en op een voldoende warme plek rustig te laten drogen. Zodra de kranten zijn volgezogen met water, vervangt u ze door nieuwe. Net zo lang tot ze helemaal droog zijn. Een schoenenspanner zorgt ervoor dat schoenen in model blijven. Leren schoenen nooit bij de verwarming of open haard zetten; het leer kan hierdoor onherstelbaar scheuren en afbrokkelen.
Leren voetbalschoenen
Een dure leren schoen heeft wel veel meer aandacht en verzorging nodig dan een schoen van kunststof. Maak een leren schoen niet schoon met water onder de kraan, maar borstel hem voorzichtig af en laat hem goed drogen. Daarna kunt u leer behandelen met een speciaal onderhoudsmiddel; bijvoorbeeld blank ledervet van Rapide. Dit zorgt ervoor dat het leer waterdicht blijft en houdt de schoen soepel. Gebruik niet te veel vet, maar net genoeg om de schoen overal te ‘raken’. Teveel vet op de schoen kan verzadiging tot gevolg hebben waardoor het leer ‘uitloopt’. Inwrijven met een doek of een speciaal schoenenborsteltje, laten intrekken en vervolgens goed uitborstelen.
Synthetische voetbalschoenen
Synthetische schoenen mag u wel onder de kraan (of onder de douche) afspoelen. Leg ze daarna niet op de verwarming, maar vul ze met kranten en laat ze goed drogen. Gebruik geen zeep of andere schoonmaakmiddelen, dat is slecht voor de stiksels. Bij schoenen die slechts een beetje vies zijn, volstaat een natte lap over de schoenen. Het is wel verstandig bij synthetische schoenen ook de zooltjes er standaard uit te halen en naast de schoenen te leggen. Natte zooltjes kunnen uiteindelijk zorgen voor schimmel in de schoenen.
Invetten van synthetisch leer heeft geen zin, omdat het materiaal geen vet opneemt. Kwaad kan het echter ook niet; ze gaan er in ieder geval mooi van glimmen…. Investeer in een ventilerende draagtas voor uw voetbalschoenen. Ze gaan langer mee en voorkomen dat uw sporttas onder het vuil, gras en modder komt te zitten.
Tip: nieuwe voetbalschoenen kunt u bij het eerste gebruik flink nat maken; de schoen zet zich zo beter naar de voet. Overigens is dit geen algemeen geaccepteerde methode. Bij synthetisch leer heeft het in ieder geval geen zin, omdat dit materiaal zich niet zoals leer naar de voet ‘zet’.
Voetbalschoenen passen
Schoenen moeten in de lengte en breedte goed passen. Ze sluiten prettig aan op de hak en knellen niet bij de tenen. Nog steeds heerst de gedachte dat Mizuno, Calcio en Puma schoenen fabriceren voor mensen met een brede voet en Nike en Adidas juist geschikt zijn voor voetballers met een smalle voet. Maar helemaal gaat die vlieger niet meer op. Iedere schoen moet altijd goed worden gepast, omdat binnen de diverse merken de verschillende modellen ook weer van elkaar afwijken qua pasvorm. De Adidas F50 en Predator zijn bijvoorbeeld geschikt voor smalle voetbalvoeten, terwijl de Nike Total 90 prima past bij voetballers met een brede voet. Calcio is het enige merk dat exclusief schoenen maakt voor spelers met brede voeten.
Pas voetbalschoenen bij voorkeur met een eigen voetbalsok of passok.
Kindervoetbalschoenen
Om maar een open deur in te trappen…een kindervoetbalschoen moet perfect passen! Een schoen teveel op de groei kopen is geen goed idee, omdat kinderen op die manier geen ‘balgevoel’ kunnen ontwikkelen. In een te grote schoen kan de voet gaan schuiven wat weer blaren en ander ongemak kan opleveren. Bij een te kleine, knellende schoen krijgt uw kind vroeg of laat last van zijn tenen of hak. Voetballen wordt op die manier een kwelling in plaats van een plezierige bezigheid. Bedenk dat een kindervoet snel groeit; soms hebben kinderen wel twee keer in een seizoen nieuwe schoenen nodig omdat ze eruit zijn gegroeid. Gelukkig zijn kindervoetbalschoenen veelal goedkoper dan dezelfde schoen in een volwassen maat.
Enkele algemene tips:
- Neem voetbalsokken mee.
- Probeer verschillende merken en modellen uit.
- Let niet te veel op kleur en uitstraling; schoenen moeten vooral goed zitten.
- Dure schoenen zijn voor kinderen beslist niet noodzakelijk.
- Laat kinderen schoenen goed uitproberen in de winkel.
Voetbalschoenen kopen bij De Wit Schijndel
Bij De Wit Schijndel vindt u een zeer ruime keuze aan voetbalschoenen van Nike, adidas, Puma en Mizuno. Daarnaast kunt er terecht voor een breed arsenaal aan accessoires zoals scheenbeschermers, ballen, voetbalkleding en keepershandschoenen.