Keepershandschoenen kopen
Keepershandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Ze beschermen de handen tegen harde ballen en zorgen voor extra grip bij het vangen van de bal. In bijna alle duurdere keepershandschoenen wordt latex verwerkt. Hoe meer lucht er in de latex gepompt zit, des te meer grip u heeft met de handschoenen. Maar let op: keepershandschoenen met veel lucht in de latex slijten ook weer harder. Lees meer
Welke keepershandschoenen moet u hebben?
Bij De Wit Schijndel heeft u de keuze uit verschillende merken keepershandschoenen. Die ruime keuze is prettig, maar maakt het ook lastig selecteren. Koop keepershandschoenen liever wat strakker. Doordat ze nat worden, zullen ze nog een beetje uitzetten waardoor ze vanzelf wat ruimer om uw handen komen te zitten. Maar, een té krappe handschoen geeft te veel druk op de naden waardoor de kans op scheuren groter wordt. Té ruim is daarentegen ook niet goed, want daardoor verliest u de grip op de bal.
Foamlaag
Iedere keepershandschoen is aan de voorkant voorzien van een foamlaag van latex, een natuurproduct. Die foam zorgt ervoor dat u grip krijgt op de (natte) bal en beschermt uw handpalmen en vingers. Zoals gezegd: zachte handschoenen (met veel lucht) slijten sneller dan stuggere handschoenen. Maar zachte handschoenen zorgen wel weer voor een betere grip met de bal.
De dikte van het foam gaat van 1 t/m 3 mm. Een dikte van 1 mm wordt alleen gebruikt bij handschoenen voor pupillen en junioren. Een regel is dat een foamlaag die meer dan 50 procent is versleten, geen grip meer geeft. Foam slijt niet eens zozeer door het vangen of stompen van ballen, maar door het schuren van de hand over het zand. Zand werkt hierbij als een ‘schuurmiddel’. Ook op kunstgras slijten handschoenen harder door de wrijving met de zwarte kunststof korrels en het kunstgras. Er bestaan speciale handschoenen die gebruikt worden op kunstgras.
Pasvorm van keepershandschoenen
Keepershandschoenen kunnen verschillende pasvormen hebben. De pasvorm bepaalt ook het comfort. We onderscheiden:
- Flat Palm: Deze handschoen heeft klassieke pasvorm en is daarom populair onder keepers. Het foam op de handpalm van deze handschoen is meestal gemaakt uit één stuk latex. De stiknaden van duim en vingers zitten aan de buitenkant wat gunstig is voor het draagcomfort. Deze Flat Palm heeft een wat ruimere pasvorm; hij is daarom wat minder geschikt voor smalle keepershanden
- Roll Finger: De latex is als het ware om de vingers heen ‘gerold’, vandaar de naam Roll Finger. Omdat er extra veel foam in contact staat met de bal, heeft deze handschoen een betere grip. Keepershandschoenen met de Roll Finger pasvorm zitten meestal iets strakker. Doordat er altijd veel latex in contact staat met de bal tijdens vangen of gooien, roemen veel keepers de Roll Finger vanwege de ideale pasvorm.
- Negative cut: Bij deze pasvorm zijn de naden van de vingers aan de binnenkant van de keepershandschoenen gestikt. Hierdoor ontstaat een nauwere handschoen, wat veel keepers als prettig ervaren. In het algemeen vinden veel keepers dat ze met deze pasvorm een beter balgevoel hebben.
- Hybride: Hierbij is er sprake van een combinatie van twee pasvormen uit het bovenstaande rijtje.
Vingerbescherming
Adidas kwam als eerste merk met een vingerbescherming voor keepers. De Fingersave is een verharde, maar elastische bovenkant van de vingers (een ‘balein’ genoemd) waardoor de kans op doorslaan van de vinger vermindert. Inmiddels hebben andere merken dit overgenomen met namen als Orto-Tec, Tip Shield of Guard. Net als bij het verhaal over foam geldt ook hier: vingerbescherming geeft een keeper meer bescherming, maar gaat volgens sommigen weer ten koste van de grip en het balgevoel oftewel de ‘vingervrijheid’.
Het wordt afgeraden kinderen al vroeg te laten keepen met een vingerbescherming. Jonge keepers moeten nog een balgevoel ontwikkelen; een Fingersave voorkomt dit.
Verzorging van keepershandschoenen
Ongebruikte keepershandschoenen hebben geen onderhoud nodig en kunnen jaren in de kast blijven liggen. Zodra handschoenen worden gebruikt, gaat het materiaal ‘werken’ en hebben ze voortdurend aandacht nodig. Keepershandschoenen worden namelijk vuil en raken vol zweet en moeten daarom direct na iedere training en wedstrijd worden schoongemaakt. Dit mag gewoon met lauw stromend water uit de kraan. Met uw andere hand kunt u de handschoen goed schoonwrijven. Gebruik zeker geen harde borstel!
Keepershandschoenen van het natuurrubber latex mogen vooral niet te droog worden. Natte handschoenen verbeteren niet alleen de grip op de bal, ze verlengen ook de levensduur van uw handschoenen. Ook als handschoenen een tijd niet worden gebruikt, moet u ze af en toe natmaken om uitdroging en scheuren te voorkomen. Dit kunt u doen door ze enige tijd opgerold in een vochtige handdoek te laten zitten.
Droog handschoenen nooit bij een warme kachel, open haard of in de volle zon en doe ze vooral ook niet in een droogtrommel. Wring natte handschoenen niet uit; dit kan het foam beschadigen. Rustig uitknijpen is een veilige methode. Keepershandschoenen mogen nóóit in de wasmachine! Het natuurlijke latex wordt hierdoor onherroepelijk aangetast.
Tot slot: het bewaren van keepershandschoenen verdient ook uw aandacht. Leg ze tijdens een langere periode van inactiviteit niet met de handpalmen tegen elkaar aan om te voorkomen dat het latex aan elkaar gaat plakken. Keepershandschoenen bewaart u bij voorkeur in een handschoenentasje om ze schoon en netjes te houden.
Tip: Schaf twee paar handschoenen aan; één paar voor de trainingen en één paar puur voor de wedstrijden. Gaan uw wedstrijdhandschoenen op een gegeven moment stuk, dan ‘schuiven’ ze door naar de training en schaft u nieuwe aan voor wedstrijden. Een standaardregel is dat er per seizoen drie paar handschoenen nodig zijn (uitgaande van twee keer trainen en een wedstrijd per week).
Tip: Nieuwe handschoenen eerst gebruiken bij een paar trainingen en pas daarna in een wedstrijd. Hierdoor verdwijnt een fabrieksmatig aangebrachte beschermingslaag.
Maat bepalen
Om de maat van uw keepershandschoenen te bepalen, gebruikt u een meetlint. Daarmee meet u de omtrek van uw open hand op het breedste deel (exclusief de duim). Als u de omtrek van uw hand weet, dan kunt u bepalen welke maat handschoen u nodig heeft. Een universele maattabel kunnen wij u niet geven, omdat ieder merk een andere maattabel hanteert. Bij De Wit Schijndel kunnen ze eenvoudig de juiste maat handschoen voor het betreffende merk voor u vinden.
Keepershandschoenen kopen bij De Wit Schijndel
Bij De Wit Schijndel vindt u een brede keuze aan keepershandschoenen voor keepers van Uhlsport, adidas, Reusch en Nike.