Tennisschoenen kopen
Wat voor vrijwel iedere sportschoen geldt, gaat ook op voor tennisschoenen: ze moeten zorgen voor voldoende grip, comfort en steun bieden en vervelende blessures voorkomen. Omdat tennissers veel uitvalspassen naar buiten maken, moet een tennisschoen vooral zijwaartse stabiliteit geven. Lees meer
Soorten tennisschoenen
De keuze voor een tennisschoen is vooral afhankelijk van de ondergrond waarop u speelt. Kunstgras vraagt om een andere schoen dan gravel. En ook een indoorbaan stelt weer andere eisen aan het schoeisel. Lees hier waar u op moet letten bij het kopen van nieuwe tennisschoenen.
Eisen aan tennisschoenen
Een goede tennisschoen moet in eerste instantie perfect passen, comfortabel zijn en veel steun geven. Maar er zijn meer eisen. Met onderstaand lijstje aandachtspunten vindt u makkelijker een geschikte tennisschoen:
- Stabiliteit. Test de zijwaartse stabiliteit van een schoen door hem aan te trekken en vervolgens een zijwaartse uitvalspas te maken. De bovenschoen (het bovenwerk van de schoen) moet dan recht op de zool blijven staan. U mag dus niet met de bovenschoen over de zool heen gaan hangen. Schoenen waarbij dit wel gebeurt, verhogen de kans op letsel aan de enkelbanden.
- Schokdemping. Ook wel schokabsorptie genoemd. Met name belangrijk in de voorvoet.
- Grip.
- Comfort.
- Bescherming.
- Levensduur/slijtvastheid.
- Wendbaarheid van de schoen.
Welk type schoen voor welke ondergrond?
Ieder type ondergrond vraagt om een andere tennisschoen. Met de verkeerde schoen kunt u niet alleen vervelende blessures oplopen, u maakt ook de ondergrond van de baan kapot.
- Omnicourt/ kunstgras/ smashcourt: Tennisschoenen voor kunstgras hebben een grof profiel voor optimale grip.
- Gravel: Om te tennissen op gravel heeft u schoenen nodig met een visgraatprofiel. Deze schoenen sparen de relatief kwetsbare ondergrond. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat u kunt glijden op het gravel om een bal te raken, zonder de grip te verliezen.
- Gras: Op gras draagt u een variabele nopjeszool. Deze schoen heeft een grof profiel waardoor u veel grip heeft. U mag de schoen niet gebruiken op gravel, omdat u daarmee de baan kapot zou kunnen maken.
- Carpet (tapijt): Een schoen met een gladde zool
Het materiaal van het buitenwerk
Een tennisschoen mag zowel niet te soepel, als te stug zijn. Een te soepele schoen kan leiden tot pijnklachten van de wreef, een te stugge schoen kan zorgen voor problemen bij de enkels, tenen en knieën. Voor topschoenen moet u weliswaar dieper in de buidel tasten, maar ze geven ook bewezen meer stabiliteit.
Tips voor het kopen van tennisschoenen
- Koop tennisschoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan wat dikker.
- Pas de schoenen met de tennissokken die u ook gebruikt bij het tennissen en pas beide schoenen; uw linker- en rechtervoet kunnen van elkaar verschillen.
- Uw tenen mogen niet tegen de voorkant van de schoen aankomen. Probeer dat uit in de winkel! Uw voet mag ook niet te veel schuiven in de schoen om blaren te voorkomen.
- Pas verschillende merken. Ieder merk heeft zijn eigen pasvorm en eigenschappen, maar binnen een merk kunnen schoenen ook weer verschillen. Kies uiteindelijk niet voor een merk dat op dat moment in de mode is, maar voor de tennisschoen die het beste past bij uw type voet (breed of smal, platvoet of holvoet etc.). Wilt u meer stabiliteit? Dan kunt u ervoor kiezen de originele inlegzool van uw tennisschoen te laten vervangen door een orthopedisch inlegzooltje.
Tennisschoenen kopen bij De Wit
Bij De Wit Schijndel vindt u een brede keuze in tennisschoenen voor verschillende ondergronden, voor zowel senioren als junioren. Wij verkopen de volgende merken: K-Swiss, Head, ASICS, adidas, Wilson, Nike en Babolat. Medewerkers van De Wit Schijndel helpen u graag een juiste keuze te maken.