Hardloopschoenen kopen
Plezierig hardlopen begint met de aanschaf van een geschikte hardloopschoen. Goede hardloopschoenen geven voldoende steun, stabiliteit, comfort en demping. Daarmee voorkomt u hardnekkige blessures en kunt u probleemloos uw hardlooprondjes blijven maken. Bij De Wit in Schijndel heeft u een uitgebreide keuze uit hardloopschoenen voor volwassenen en kinderen. Lees meer
Voeten met of zonder afwijkingen
Wat voor iedere andere sportschoen geldt, gaat zeker op voor hardloopschoenen; de ideale hardloopschoen bestaat niet. De keuze voor een schoen wordt voor een groot deel bepaald door een aantal zaken: hoe vaak u loopt, wat uw gewicht is, op welke ondergrond u meestal loopt en vooral, wat voor een soort voet u heeft.
In de meest ideale omstandigheden landt u op de buitenzijde van uw midden/achtervoet om vervolgens in één vloeiende beweging met de grote en tweede teen af te zetten. Alleen past niet iedere hardloper in dit ‘hokje’. Sommige hardlopers landen aan de buitenkant van hun voet, terwijl andere lopers juist weer teveel naar binnen landen. Door schoenen op bepaalde punten te ondersteunen, dwingt de schoen u in feite in de goede richting te gaan.
Pronatie
We onderscheiden binnen de hardloopschoenen drie hoofdcategorieën die iets vertellen over de manier waarop u loopt. Om dat beter te kunnen begrijpen, moeten we eerst iets uitleggen over het begrip ‘pronatie’. Pronatie is de manier waarop de voet naar binnen kantelt tijdens het hardlopen. Iedere loper proneert, want het maakt deel uit van de natuurlijke beweging die het onderbeen helpt om schokken op te vangen. Proneren is dan ook niet erg, maar te weinig of juist teveel proneren kan blessures tot gevolg hebben. Meer weten over de manier waarop u proneert, maakt het dus ook makkelijker een geschikte schoen te vinden. We onderscheiden:
- Neutrale pronatie: neutrale voet met een rechte afwikkeling.
- Supinatie (onderpronatie): de voet kantelt te veel naar de buitenzijde waardoor u op de buitenzijde van uw hak landt.
- Overpronatie: de voorvoet en enkel draaien te veel naar binnen en u landt op de binnenzijde van uw hak, waardoor de achillespees te zwaar belast wordt. Dit kan worden voorkomen door te kiezen voor een schoen met een antipronatieblok aan de binnenkant van de schoen die deze overpronatie tegengaat.
Trailschoenen
Binnen de hardloopschoenen verdient de trailschoen (of survivalschoen) aparte aandacht. Deze schoenen zijn geschikt voor hardlopers die vaak onder moeilijke omstandigheden moeten presteren: zand, modder, water, takken, hellingen, sneeuw etc. Een trailschoen is niets anders dan een gewone loopschoen, maar met een aantal belangrijke verschillen. De schoen heeft een speciale slijtzool die meer grip geeft op een ongelijke ondergrond. Het bovenwerk van de schoen is vervaardigd uit lichte, stevige materialen. Het bovenwerk en de hak zijn extra verstevigd en bieden daardoor niet alleen een betere bescherming tegen stenen, takken, modder en water, maar geven ook meer stabiliteit op een ongelijke ondergrond.
Kinderschoenen
Bij De Wit Schijndel vindt u schoenen die speciaal geschikt zijn voor kinderen. Kinderschoenen hebben geen correctie nodig, omdat kinderen met hun voeten nog alle kanten op moeten kunnen. Een correctie zou die ontwikkeling tegen houden. Heeft u kind toch ‘moeilijke’ voeten, dan raden wij aan een podoloog of orthopeed te bezoeken.
Voor opgroeiende kinderen moet u waarschijnlijk meerdere keren per jaar nieuwe hardloopschoenen kopen. Let er dus goed op als uw kinderen pijnklachten hebben. Dat zou aan een te smalle of te kleine schoen kunnen liggen.
Steunzolen
Een algemeen corrigerende schoen is niet altijd de oplossing voor uw voetproblemen of andere blessures. Soms is er meer nodig om u weer aan het lopen te krijgen. Een podoloog of voetspecialist kan het advies geven om speciale steunzolen voor sportschoenen aan te laten meten. Deze steunzolen worden exact op maat gemaakt en geven ondersteuning op alle plekken waar zich problemen voordoen.
Voetscan door De Wit
Bij De Wit Schijndel kunt u een professionele voetscan laten maken. Als u met uw blote voeten op een glasplaat staat, wordt er een soort foto gemaakt van uw voetzool. Die ‘foto’ laat zien welke delen van de voet extra ondersteuning vereisen. Aan de hand van het resultaat kan de verkoper een aantal geschikte schoenen selecteren. Nogmaals: dé ideale schoen bestaat niet, want binnen ieder merk zijn er meerdere mogelijkheden.
Tips voor het kopen van hardloopschoen
- Probeer verschillende merken loopschoenen. Ieder schoenenmerk heeft weer andere eigenschappen. Zowel de lengte als de breedte van uw voet zijn van belang voor een perfect passende schoen.
- Probeer de schoenen uit door er een stukje op te rennen. Zorg dat de schoen perfect zit. Stoot u niet met uw tenen tegen de voorkant en schuift uw hiel niet heen en weer? Dan zit de schoen goed. Twijfelt u? Neem dan een ander paar.
- Laat u niet te veel leiden door het uiterlijk en de kleur van de schoen. Zorg altijd dat de pasvorm uiteindelijk de doorlag geeft.
- Pas hardloopschoenen met de sokken die u ook gebruikt tijdens het hardlopen. Of gebruik een passok uit de winkel.
- Koop loopschoenen bij voorkeur niet in de ochtend, maar aan het einde van de dag. Uw voeten zetten in de loop van de dag wat uit. Vermijd drukke zaterdagen en koopavonden als u veel tijd nodig denkt te hebben voor het passen van de schoenen.
- Laat regelmatig uw schoenen nakijken. Een schoen gaat gemiddeld zo’n 800 tot 1000 km mee zonder al te veel aan demping te verliezen, uiteraard afhankelijk van de ondergrond, voettype, gewicht en afwikkeling. Met een gemiddelde van 20 km per week zit u binnen een jaar aan het maximum. Ook als u weinig loopt, is de stelregel dat de demping na één tot twee jaar uit uw schoen is verdwenen.
- Neem uw oude schoenen mee als u twijfelt; aan de hand van het slijtprofiel van de schoen valt voor een verkoper het een en ander af te lezen.
- Wedstrijdschoenen zijn eigenlijk alleen interessant voor snelle lopers waarbij lichte schoenen een verschil van seconden kunnen maken. Maar licht gaat ook ten koste van schokabsorptie en stevigheid; voor de gemiddelde loper is zo’n wedstrijdschoen niet interessant.
- Zwaardere lopers kiezen bij voorkeur een wat zwaardere schoen met een optimale schokdemping.
Onderhoud van hardloopschoenen
Ook hardloopschoenen moeten onderhouden worden; zeker als ze nat en modderig zijn geworden. Zand en modder veegt of borstelt u zoveel mogelijk weg. Waar dat niet lukt, gebruikt u een vochtige doek. Natte schoenen stopt u vol met droge kranten en zet u weg op een warme en droge plek, maar zeker niet bij de verwarming of open haard.
Hoewel er voldoende hardlopers zijn die beweren dat je hardloopschoenen op 30 graden in de wasmachine kunt stoppen, adviseren wij dat toch niet te doen. De lijmlaag in de schoen kán daardoor loslaten wat uiteindelijk invloed heeft op de stabiliteit en demping van de schoen. Mochten uw schoenen zo vies zijn dat u ze niet meer schoon en fris kunt krijgen, zet ze dan in een emmer lauwwarm water en wat groene zeep. Even laten weken, goed afborstelen en vervolgens langdurig laten drogen.
Als u veel en regelmatig loopt, is het misschien een idee een tweede paar van uw favoriete hardloopschoen aan te schaffen. Als het ene paar aan het drogen is, heeft u altijd een 'vers' paar bij de hand.