Hockey bescherming kopen
De bescherming van het gebit, de schenen en handen is bij hockey zeer belangrijk. Scheenbeschermers en gebitsbeschermers zijn bij alle door de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond) georganiseerde wedstrijden zelfs verplicht. Keepers kiezen daarnaast vaak voor een complete keeperuitrusting. Lees meer
Scheenbescherming
Een goede schokabsorberende scheenbeschermer bedekt het hele onderbeen en de bovenkant van de enkel. Scheenbeschermers bij hockey lijken op die we uit het voetbal kennen. Ze zijn alleen iets dikker en bieden een extra bescherming rondom de enkel; niet alleen om ze te beschermen tegen harde ballen, maar ook om er een klap van een hockeystick mee op te kunnen vangen. Het is overigens verstandig scheenbeschermers ook bij trainingen en oefenwedstrijden te dragen.
Scheenbeschermers kunnen gemaakt zijn van glasvezel, carbon, schuimrubber, polyurethaan (PU) en/of kunststof.
Gebitsbescherming
Gebitsbescherming is door de KNHB verplicht gesteld bij alle door de bond georganiseerde hockeywedstrijden. Uit onderzoek van de hockeybond bleek dat er jaarlijks zo'n 5900 gevallen met letsel aan de mond op het hockeyveld plaatsvinden. Reden genoeg voor de KNHB om gebitsbescherming verplicht te stellen. Er bestaan eendelige gebitsbeschermers, ook wel bitjes genoemd, (die alleen de boventanden bedekken) en tweedelige gebitsbeschermers die zowel de boven- als de onderkant bedekken. Tevens zijn er gebitsbeschermers speciaal voor beugeldragers.
Er zijn verschillende soorten bitjes verkrijgbaar: confectiebeschermers, thermoplastische semi-individuele mondbeschermers en individueel vervaardigde mondbeschermers. Confectiebeschermers zijn kant-en-klare bitjes met een standaard maat. Deze maat is niet aanpasbaar, waardoor de gebitsbeschermer niet perfect aansluit. Een thermo-plastische semi-individuele mondbeschermer is een bitje dat vooraf geprepareerd moet worden. Dit wordt gedaan door het bitje in warm water te leggen, waardoor het materiaal kan vervormen. Door er daarna stevig op te bijten vormt het bitje zich naar het gebit, wat zorgt voor een betere aansluiting. Een individueel op maat gemaakte gebitsbeschermer wordt door de tandarts gemaakt op basis van een gipsmodel.
Keeperuitrusting
De keeper mag de bal overal mee stoppen. Niet alleen met de stick, maar ook met zijn handen, voeten, buik en hoofd. Een volledige keeperuitrusting bestaat dan ook uit kickers (bescherming van de voeten; ook wel klompen genoemd), legguards (bescherming van de schenen), een keepersbroek, een toque (een bescherming van het kruis door middel van een plastic, houten of metalen plaat), een bodyprotector (bescherming van bovenlichaam en soms ook van de armen), handschoenen, elleboogbeschermers en een helm. De helm heeft ook een keelbeschermer; een uitloop aan de onderkant van de helm die doorloopt over de keel. Met uitzondering van de helm is deze bescherming overigens niet verplicht! Alle materialen die een keeper nodig heeft, verdwijnen na de wedstrijd bij voorkeur in een keeperstas (of goaliebag); een tas die speciaal is gemaakt voor keepers en waar alle spullen in een keer in passen.
Hockeyhandschoenen
Ze zijn steeds vaker op de hockeyvelden te zien: beschermende handschoenen. Deze moeten zowel sterk als comfortabel zijn, want handschoenen mogen niet ten koste gaan van het balgevoel. In de zaal worden handschoenen vaker gebruikt dan op het veld. Dit is eenvoudig te verklaren. In de zaal mag de bal alleen maar over de grond worden gespeeld waardoor de stick veel vaker laag bij de grond zit. De kans dat spelers met hun hand over de grond schaven is dus groter.
Op een kunstgrasveld gebruiken spelers vaak een handschoen als ze snel een backhandstop moeten doen.
Handschoenen zijn er in meerdere soorten en maten. Sommigen bedekken de hele hand (full finger), andere beschermen hand en vingers (half finger) en laten de duim vrij. De kleinste soort beschermt alleen de vingers.
Handschoenen worden doorgaans in de maten XS, S, M, L en XL verkocht.