Fietsbroek kopen
Minstens net zo belangrijk als de bovenkleding is de fietsbroek. Deze moet net als uw fietsshirt vocht zo snel mogelijk afvoeren en mag niet nat blijven. De functie van een zeem is: veerkracht, rekbaarheid, duurzaamheid en dempend vermogen. Een goede zeem neemt ook vocht op en voorkomt daardoor problemen met uw zitvlak. Lees meer
Dames en heren fietsbroek
Korte fietstights zijn er zowel in een dames- als herenuitvoering. Damesmodellen hebben een smallere zeem die tevens meer naar voren ligt in de broek. Spinners gebruiken vaak een fietsbroek met een platter zeem.
De fietsbroek met bovenstuk en bretels, het bibshort, geeft meer warmte en comfort aan de rug. Deze zijn er in korte en lange uitvoeringen. Lange bibs zijn geschikt voor de herfst en winter als het buiten te koud is om met een korte fietsbroek te racen. Aan de binnenkant zijn ze met lichte fleece gevoerd.
Draag nooit een gewone onderbroek onder uw fietsbroek omdat deze tijdens het fietsen gaat schuren.
Een korte fietsbroek is in de zomer voldoende. Mocht u een gewoon short willen dragen, doe er dan zeker een fietsonderbroek onder tegen het schuren. Deze hebben net als een fietsbroek een zeem, maar zijn lichter en hebben kortere pijpen. Het materiaal van de fietsonderbroek houdt de huid koel en zorgt voor een optimaal vochttransport.
Wilt u altijd zijn voorbereid op koudere omstandigheden, dan is het wellicht een idee om uw korte fietskleding uit te breiden met een set losse arm- en beenstukken. Deze wegen weinig en zijn compact weg te bergen in het achterzakje van uw fietsshirt.
Fietsbroek uitwassen
Fietsbroeken mogen op een lage temperatuur gewoon in de wasmachine. Rustig centrifugeren en geen wasverzachter gebruiken. Wassen van de fietsbroek moet zeer regelmatig gebeuren, omdat een zeem een bron vormt van bacteriën. Dat kan vroeg of laat zorgen voor irritatie en huidproblemen.
Vroeger moest u een fietsbroek insmeren met zuurvrije vaseline of broekenvet om het natuurzeem soepel te houden. De meeste fietsbroeken maken sinds een jaar of vijftien gebruik van kunstzeem. Dit hoeft u niet in te smeren met vaseline of broekenvet. Veel fietsers vinden het nog steeds prettig om de huid van het zitvlak vettig te houden. Gebruik dan een crème die in de huid trekt en geen zalf. Een natte broek moet u wel altijd eerst goed drogen. Een nat zeem zorgt uiteindelijk voor een schurende werking en dus een kapotte huid.