Soorten accu's voor je camper

Er zijn verschillende soorten accu's voor in je camper of caravan. Het is dus belangrijk om te weten welke camper accu het beste bij jouw kampeeravontuur past. Om je op weg te helpen lees je hieronder meer over de voor- en nadelen van de verschillende camper accu's. Voor advies en meer informatie ben je natuurlijk van harte welkom in onze winkel in Schijndel. Onze specialisten helpen je graag verder.

Loodaccu

Loodaccu wordt ook wel lood-zwavelzuurbatterij of lood-zuurbatterij genoemd. Het is een 'natte' accu. De accu moet altijd recht gemonteerd worden en het is verstandig om hem in een speciale accubak te plaatsen. Omdat er tijdens het laden een explosief 'knalgas' kan ontstaan, moet de ruimte waarin de accu staat altijd goed geventileerd worden. Op de meeste loodaccu's kan een slangetje worden aangesloten om het gas naar buiten af te voeren. De accu kan worden bijgevuld met gedemineraliseerd water. Loodaccu’s zijn zwaar, maar door hun relatief lage prijs en grote capaciteit zeer populair.

Loodaccu voor- en nadelen

Lood-zuur AGM

Bij lood-zuur accu's wordt het accuzuur in gelvorm opgenomen in een dunne glasvezelmat. Een AGM accu heeft een aantal voordelen ten opzichte van de loodaccu; de accu is geheel gesloten en volledig onderhoudsvrij. Hij hoeft niet geventileerd te worden, kan onder vrijwel elke hoek gemonteerd worden en een accubak is niet nodig. Deze accu's zijn behoorlijk zwaar, maar hebben over het algemeen wel compactere afmetingen.

AGM accu voor- en nadelen

Lithium-Ion accu

Een Lithium-Ion accu heeft een aantal voordelen ten opzichte van de loodzuur of AGM accu's. Deze accu is onderhoudsvrij en is lichter van gewicht. Verder kan deze op elke manier worden geplaatst in de wagen en heeft deze een hogere laadcycli.
Ook mag de accu vrijwel volledig worden ontladen, hoewel wij adviseren om tot een max van 90 % te gaan. Ontdanks er zeker voordelen zijn heeft deze accu ook een minpuntje. Deze versie is namelijk nog steeds een stuk duurder dan de Lood of AGM accu's.

Lithium accu voor- en nadelen

Druppellader gebruiken

De acculader zorgt ervoor dat de spanning in de huishoudaccu op peil blijft. Het is het eenvoudigst als de acculader rechtstreeks op de CEE invoerdoos is aangesloten. Als de CEE stekker dan wordt aangesloten krijgt de acculader direct spanning. Een druppellader is veruit het meest eenvoudig in gebruik. Deze hoef je namelijk niet in de gaten te houden; de lader begint automatisch te laden als de accu dit nodig heeft en stopt ook automatisch weer als de accu op peil is.

Doordat een druppellader naar behoefte spanning in de accu 'druppelt', wordt de huishoudaccu pas echt belast als het stroomverbruik hoger is dan de laadcapaciteit van de acculader. Op dat moment dient de accu als een buffer. Door op een standplaats met stroom een druppellader te gebruiken vertrek je in principe altijd weer met een volle huishoudaccu. En goede druppellader gaat dan als omvormer werken.

Handige accessoires:


Battery Refresher
Dit apparaatje verhindert sulfatering. Sulfatering verkort de levensduur van een accu. Door de vorming van sulfietkristallen op de platen in de accu neemt de capaciteit van de accu blijvend af. Een Battery Refresher breekt de sulfaatkristallen af.

Battery Conditioner/Trainer
Ideaal voor seizoensgebonden voertuigen waarvan de accu langere tijd niet wordt gebruikt. Deze apparaten simuleren een bedrijfstoestand tijdens opslag. De accu wordt continu ontladen en opgeladen waardoor de accucapaciteit zelfs na maanden stilstand gehandhaafd blijft.

Accubewaker
Een accubewaker schakelt automatisch de stroomtoevoer naar de gebruikers af als de accu te ver leeg getrokken dreigt te worden. Als het niveau in de accu weer op peil is, schakelt het de stroomtoevoer automatisch weer in. Zo wordt voorkomen dat de accu te diep wordt ontladen; wat direct tot onherstelbare schade aan de accu leidt.