Wil jij er ook warmpjes bijzitten tijdens je kampeervakantie? Zeker in de avond kan het afkoelen en is een camping kachel geen overbodige luxe. Of misschien ben jij wel een echte winterkampeerder en is een kachel ook overdag noodzakelijk om de kou te trotseren. Voor welke camping kachel ga je dan? Een gaskacheltje of is een elektrische kachel juist beter? Wij hebben de voor- en nadelen van de verschillende soorten camping kachels voor je op een rijtje gezet.
Tips voor het kopen van een camping kachel
Is het tijd voor een (nieuwe) camping kachel? Voordat je online gaat rondneuzen of een winkel bezoekt, is het raadzaam om van tevoren te bedenken wat het doel van de kachel moet zijn. Misschien wil je de kachel ook wel thuis gebruiken? En heb je hem nodig voor een kleine ruimte of moet de kachel juist een hoge capaciteit hebben? Hieronder vind je enkele tips om rekening mee te houden in jouw zoektocht naar de juiste kachel voor je camper, caravan of (voor)tent.
- Veiligheid voor alles
Wat voor type kachel je ook kiest, kijk altijd goed naar de beveiliging. Je wil kortsluiting, brand en de vorming van koolmonoxide voorkomen. Kijk daarom goed of de kachel een KEMA keurmerk heeft. Camping kachels zijn over het algemeen voorzien van omvalbeveiliging, zuurstofgebrekbeveiliging, thermische elektrische beveiliging en/of oververhittingsbeveiliging. - Capaciteit kachel
Des te groter de ruimte is die je wil verwarmen, des te hoger moet de capaciteit van je camping kachel zijn. Een kachel met hoge capaciteit is eigenlijk teveel van het goede als je bijvoorbeeld een kleine tent wil verwarmen.
De capaciteit zegt iets over het wattage dat de kachel heeft, dus hoe goed hij een ruimte kan verwarmen en hoeveel energie hij verbruikt. Het is per type kachel afhankelijk hoeveel watt de kachel aankan. - Soort warmte
Niet alleen zijn er verschillende kachels waar je uit kan kiezen (daarover verderop meer!), er zijn ook verschillende warmtes. Hoe zit dat? Nou, een kachel kan een ruimte verwarmen door middel van infrarood, een keramische plaat, straling of bijvoorbeeld door een ventilator. Iets om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een kachel voor je camper, caravan of (voor)tent.
Elektrische kachel
Een elektrische kachel werkt heel simpel; je steekt de stekker in het stopcontact en het verwarmen kan beginnen. Een grote ruimte verwarmen duurt wat langer, maar voor kleinere ruimtes is de elektrische kachel ideaal. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over open vuur, vonken of rook, wat de gemoedsrust weer ten goede komt!
Elektrische keramische kachel
Een variant van de elektrische kachel is de keramische kachel. Deze stoot hitte af door middel van een keramische plaat. Die plaat wordt minder warm dan bijvoorbeeld bij infrarood verwarmingselementen, wat weer veiliger is voor kinderen.
Gaskachel
In tegenstelling tot elektrische kachels heeft een gaskachel een hogere capaciteit, waardoor het een grotere ruimte kan verwarmen. Je hebt ook minder geduld nodig omdat een gaskachel een ruimte binnen no-time verwarmt. Houd er wel rekening mee dat de voorkant van de kachel heel warm kan worden. Het is dus niet onverstandig om kinderen en bijvoorbeeld honden uit de buurt te houden.
Belangrijk: ventileren, ventileren, ventileren!
Als je een gaskachel gebruikt, zorg er dan voor dat je goed ventileert, ook in je tent of voortent. Op die manier komt er voldoende zuurstof in de ruimte die je verwarmt. Bij te weinig zuurstof in de ruimte ligt koolmonoxide op de loer. Dat wil je uiteraard voorkomen!
Petroleumkachel
Ook petroleumkachels zijn erg populair onder kampeerders. De kachel heeft veel vermogen en is zuinig in gebruik. Alle brandstof die wordt gebruikt wordt omgezet in warmte. Een petroleum kachel is over het algemeen niet zo groot, maar heeft wel een hoge capaciteit. Ze kunnen een grote ruimte dus vrij snel verwarmen. Handig! Bekijk onze Qlima kachels.
Kouskachel of laserkachel
Er zijn verschillende petroleum kachels waar je voor kan kiezen. Het voordeel van een kouskachel is dat je geen stroom nodig hebt, hij werkt namelijk op batterijen. Je kan ‘m dus overal neerzetten!
Met een laserkachel zou je bij wijze van kunnen zeggen dat je een mini cv in huis haalt. Een petroleum laserkachel heeft in tegenstelling tot de kouskachel wel stroom nodig. Voordeel van een laserkachel is dat je hem heel precies kunt afstellen en de ruimte snel wordt verwarmd. Door het ventilatortje wordt deze warmte ook nog eens goed verspreid.
Je hebt ook nog de combi kachel en dieselkachel
Combi kachel
Bij De Wit Schijndel vind je ook combi kachel-boilers. Het voordeel hiervan is dat je alles in één hebt. De kachel wordt ingebouwd en kan worden gebruikt voor het verwarmen van een ruimte en/of water. Een combi kachel is verkrijgbaar in gas en diesel, zodat je altijd optimaal gebruik kan van maken je kachel/boiler. Ook onafhankelijk van elkaar te gebruiken! Je kan de kachel dus gebruiken zonder boiler én vice versa.
Tip: Let erop dat je voor de Truma Combi D kachel een aparte afvoer nodig hebt.
Dieselkachel
De meeste campers rijden op diesel. Het grote voordeel hiervan is dat je een dieselkachel gemakkelijk aan kan sluiten op de aanwezige dieseltank. Een diesel kachel gaat lang mee en is zuinig in gebruik.
Tip: Omdat een dieselkachel zichzelf schoon moet branden, adviseren wij om van tevoren goed advies in te winnen over welke voor jou geschikt is.
Advies nodig? Kom gerust langs in onze winkel en wij adviseren je graag over welke camping kachel de beste is voor jouw kampeervakantie!