Camper koelkast:
G
a je voor absorptie, compressor of thermo-elektrisch?

Genieten van een lekker koud drankje onder de luifel of de maaltijd left-overs goed bewaren; voor veel kampeerders is de camper koelkast onmisbaar tijdens de kampeervakantie. Je kan er gemakkelijk eten in bewaren en er is genoeg ruimte om drinken lekker koel te houden. Vraag is alleen welke koelkast je het beste kan kiezen. Ga je voor een absorptie, compressor of thermo-elektrische koelkast? Wij leggen je uit hoe ieder type koelkast werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Compressor koelkast

Een compressor koelkast is erg populair onder kampeerders, mede omdat de koelkast net zo werkt als je koelkast thuis. Het belangrijkste voordeel van een compressor koelkast is dat de koelprestaties niet worden beïnvloed door de buitentemperatuur. Hoe warm het ook wordt in je camper, het vriesvak blijft op -18°C en je drankjes blijven perfect koel.

Ze zijn ook zeer energiezuinig, waardoor ze op 12 of 24 volt werken. Met een omvormer kan je de koelkast ook op 230 volt gebruiken. Een ideale camping koelkast dus!

Wist je dat je jouw compressor koelkast ook prima kan laten werken op één of meerdere zonnepanelen. De combinatie van een koelkast en zonne-energie ligt bij de absorptie koelkast veel minder voor de hand.

Absorptie koelkast

Met een absorptie koelkast heeft u volop mogelijkheden; hij werkt op 230 volt, 12 volt en gas. Dit maakt de koelkast zeer geschikt voor gebruik op plekken waar geen elektriciteit beschikbaar is. Bovendien zijn ze ook vrijwel geruisloos, omdat ze geen bewegende delen hebben. Perfect voor een rustige en ontspannen campingomgeving.

Nadeel is dat de absorptiekoelkast in tegenstelling tot de compressor koelkast wel afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. In warme landen kan dit problemen opleveren met het koelen van je eten en drinken. Met een 12 volt ventilator, eventueel in combinatie met een clixon, kan je de koelprestaties wel weer aanzienlijk verbeteren.

Thermo-elektrische koelkast

Ben je op zoek naar een alternatief voor de compressor en absorptie koelkast die ook nog eens in een lagere prijsklasse valt? Dan is een thermo-elektrische koelkast wellicht iets voor jou. Deze koelkast werkt op 12 of 230 volt en heeft een eenvoudig ontwerp.

Een thermo-elektrische koelkast is het meest geschikt voor korte kampeervakanties of als extra koelkast. Ze koelen namelijk tot slechts ongeveer 20°C onder de omgevingstemperatuur. Bij een buitentemperatuur van 30 tot 35 graden is dat niet heel gewenst.

 

De voor- en nadelen in het kort

 

Heb je een keuze gemaakt wat betreft je soort camper koelkast? Mooi, dan is het tijd voor de volgende stap; waar moet je op letten bij de aanschaf van een camper koelkast?

Ben je niet zeker van je zaak, dan staan wij graag voor je klaar met advies!