Zeker als je in het najaar gaat kamperen kan het in de avond snel afkoelen, met name als de zon onder is. Wil je ‘s avonds toch wat langer in je voortent of onder de luifel kunnen zitten? Of is de temperatuur in de ochtend of overdag toch wat aan de frisse kant? Dan hebben we enkele tips voor je.
Drie lagen dragen
Begin ’s morgens als je opstaat alvast bij de basis: je kleding. Als je weet dat het koud gaat worden, draag dan laagjes. Het beste ga je dan voor het 3-lagen-systeem. Zeker als je aan het backpacken bent in de bergen of aan een koude huttentocht begint, is de warme impact van het 3-lagen-systeem niet te onderschatten!
1. Onderlaag
De onderlaag voert transpiratievocht af naar de tussenlaag. Hierdoor blijft je lichaam warm en droog aanvoelen.
2. Tussenlaag
De tussenlaag houdt de warmte vast en voert het transpiratievocht weer af naar de derde laag, de buitenlaag.
3. Buitenlaag
Deze buitenste laag beschermt tegen wind en regen. Het ademend vermogen zorgt voor goed ventilatie.
Beschutting tegen wind en kou
Windscherm of luifel met zijwanden
Kies je voor een luifel met zijwanden of windscherm, dan zit je wat meer beschut tegen de wind en kou. Doe eventueel een warm vest aan, trek een plaid op schoot en je kan er tegenaan!
Deeltent
Een deeltent is een goede optie als je niet over de hele breedte van je caravan een luifel of voortent wil. Een deeltent bedekt voor een deel de caravan en is gemakkelijk en snel op te zetten. Handig voor korte kampeertrips of kampeerders die rondtrekken. Bovendien heb je zo de mogelijkheid om toch buiten te zitten, ook als het later in de avond nog meer afkoelt.
Vergeet je thermosfles niet
Een thermosfles is ideaal als je een dagje op pad gaat of vol overgave aan een meerdaagse wandeltocht bent begonnen. In koud weer is het dan wel fijn om een warm drankje te kunnen nuttigen en even bij te komen.
Met een campingkachel zit je er warmpjes bij
Een voor de hand liggende oplossing, maar houd er rekening mee dat niet iedere kachel geschikt is voor iedere situatie.
Elektrische kachel
Een favoriet onder veel kampeerders. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en uitgerust met slimme beveiliging. Je kachel gaat bijvoorbeeld automatisch uit als hij omvalt of té warm wordt.
Gaskachel
Een goede optie voor groter ruimtes, zoals een voortent, grote tent of vouwwagen. Kies je voor een gaskachel, houd er dan rekening mee dat je goed moet ventileren.
Petroleum kachel
Klein maar fijn én ze hebben vaak een hoge capaciteit. Ideaal dus om grotere ruimtes mee te verwarmen. Ook bij een petroleum kachel is het belangrijk dat je goed blijft ventileren.
Plaids: sfeervol én lekker warm
Niet alleen heeft het iets gezelligs als de plaids tevoorschijn worden gehaald, het belangrijkste is natuurlijk dat ze echt wel flink wat warmte afgeven. Handig! Lekker drankje erbij, iets lekkers op tafel en je kan er nog even tegenaan in de avond.
Je kan er ook voor kiezen om een paar warmtekussens mee te nemen.
Slaap je in een tent?
Het kan in de nacht flink koud worden. Maar geen nood, wij hebben enkele tips voor je!
Bladeren voor extra ventilatie
Ga je in het najaar kamperen? Maak dan een bedje van bladeren onder je grondzeil. Dat slaapt niet alleen zachter, het isoleert ook goed. Je hebt namelijk minder last van optrekkende kou.
Isolatiemat
Voor extra isolatie kan je nog een extra isolatiemat onder je slaapmat leggen. Hoe goed een matje isoleert, wordt uitgedrukt in de R-waarde (isolatiewaarde). Hoe hoger deze waarde is, hoe lager de grondtemperatuur kan worden voordat je het koud krijgt. In het najaar is het aan te raden om voor een mat met een R-waarde van 3 of hoger te gaan!
Mummy slaapzak
Kies voor een mummy slaapzak als je weet dat het koud gaat worden. Hier kan je je hoofd in begraven, waardoor je zo min mogelijk warmte verliest via je nek en hoofd. Als alternatief kan je een muts opzetten of een hoodie aandoen.
Extra deken of kruik
Simpel maar effectief! Een extra deken over je slaapzak doet wonderen. Of gebruik een kruik en leg deze bij je voeten neer.
• Probeer indien mogelijk in de zon te parkeren. Met name overdag kan dat beetje extra warmte er net voor zorgen dat je geen kachel hoeft te gebruiken, afhankelijk van hoe koud het buiten is natuurlijk.
• Via de ramen kan er flink wat warmte ontsnappen. Raamisolatie helpt om de warmte binnen te houden.
• Houd vocht zoveel mogelijk buiten de deur. Bewaar natte kleding of vochtige handdoeken daarom zoveel mogelijk buiten de camper of caravan (of tent natuurlijk!). Vocht zorgt er immers voor dat de luchtvochtigheid in de ruimte hoger wordt en vochtige lucht warmt nou eenmaal minder snel op.
Er zijn dus genoeg dingen die je zelf kan doen om de kou te doorstaan. Maar één van de belangrijkste tips is natuurlijk dat je moet genieten! Dan zijn de weersomstandigheden maar bijzaak.