Wil je deze winter een onvergetelijke ervaring beleven op de pistes? Dan zijn de juiste bindingen essentieel! Of je nu een doorgewinterde snowboarder bent of net begint, het kiezen van de juiste snowboardbindingen kan een wereld van verschil maken in jouw winterse avontuur.
Bij het kiezen van bindingen zijn er verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Denk aan de stijfheid, gewicht en compatibiliteit met jouw snowboardschoenen en snowboard. Het is ook belangrijk om rekening te houden met jouw ervaring en vaardigheden, evenals het terrein waarop je gaat snowboarden.
Wat zijn snowboardbindingen?
Als je gaat snowboarden heb je aparte bindingen nodig waar je snowboardschoenen in passen. Een binding zorgt ervoor dat de schoenen stevig blijven zitten en jij makkelijker kan sturen en remmen tijdens het snowboarden. Bindingen zijn in staat om snel los te laten wanneer er een bepaalde kracht of druk wordt overschreden, wat cruciaal is om blessures te verminderen. Het kiezen van de juiste bindingen is dan ook een belangrijk aspect van het samenstellen van je wintersport uitrusting.
Soorten bindingen
Bij De Wit Schijndel heb je keuze uit verschillende soorten snowboardbindingen.
· Flow
Bij een flow binding zit de sluiting aan de achterkant. In en uit de bindingen stappen is heel gemakkelijk: je kan de highback naar achteren klappen en je voet uit de binding schuiven. De druk op je voeten is beter verdeeld dan bij bijvoorbeeld strap bindingen. Ideaal voor freestylers.
Dankzij de opklapbare highback is de flow binding ideaal voor beginners die vaak hun bindingen los moeten laten.
· Strap
Met een strap binding zet je de voet aan de bovenkant vast met straps. Deze straps zijn verstelbaar, stevig en ze zitten comfortabel. Een strap binding bestaat uit een baseplate waar je je schoenen op zet. De highback, aan de achterkant van de baseplate, ondersteunt de enkels en het onderste deel van de kuiten. Afhankelijk van je niveau en wensen heb je keuze uit verschillende versies.
Het open en dicht maken kost wel wat tijd, omdat de straps apart moeten worden losgemaakt en ingesteld.
· Hybride
Hybride bindingen combineren het gemak van step-in bindingen met de controle van strap bindingen. Je kan de highback naar achteren klappen voor een makkelijke in- en uitstap. Je schuift je voet simpel in de binding en je klapt vervolgens de highback dicht.
De snowboard bindingen afstellen
Het juist afstellen van snowboardbindingen is van cruciaal belang voor een veilige en optimale wintersportervaring. Het afstellen van de bindingen heeft direct invloed op de prestaties en veiligheid van jou als snowboarder. Wanneer bindingen niet goed zijn afgesteld, bestaat het risico op blessures, zoals verstuikingen of breuken, omdat de bindingen mogelijk niet op de juiste manier loslaten bij een val. Daarnaast kan een onjuiste afstelling de algehele controle over het snowboard verminderen, wat de kans op ongelukken vergroot.
Het beste advies is om je bindingen professioneel te laten afstellen. Op het moment dat je gaat snowboarden met niet goed afstelde bindingen en je kan niet aantonen dat ze dat wel zijn, dan kan de verzekering moeilijk gaan doen over het vergoeden van kosten als je na een val een blessure hebt opgelopen. Dat wil je uiteraard voorkomen!
Factoren die belangrijk zijn bij het afstellen van bindingen
✓ Je niveau: hoe hoger je niveau, hoe hoger de DIN-waarde
✓ Het gewicht: hoe zwaarder, hoe hoger de DIN-waarde
✓ De lengte van de zool van je snowboardschoenen
✓ Ga je on of off piste: de DIN-waarde van een off-piste snowboarder wordt vaak hoger afgesteld
WAT IS DE DIN-WAARDE?
De DIN-waarde zegt iets over hoe zwaar de binding afgesteld staat. Met andere woorden: hoeveel kracht moet er gebruikt worden voordat je schoen losschiet uit de binding. Hoe hoger de waarde, hoe meer kracht er nodig is en hoe moeilijker je skischoen losschiet. Je kan deze DIN-waarde zelf berekenen of bij een specialist laten afstellen, bijvoorbeeld bij De Wit Schijndel!
Snowboardbindingen: veelgestelde vragen
Welke maat snowboardbindingen heb ik nodig?
Dat hangt af van je schoenmaat. Op onze website zijn de internationale bindingmaten al voor je omgerekend naar de juiste schoenmaten. Dat is wel zo makkelijk!
Kom je bindingen passen in onze winkel? Dan raden we aan om je snowboardschoenen mee te nemen.
Wat is de flex van een snowboardbinding?
De flex van een snowboard verwijst naar hoe flexibel een snowboard is en wat dus de stijfheid is. Voor een beginnende snowboarder is een lagere flex fijn, maar iemand met meer ervaring is meer gebaat bij een stijver snowboard (hogere flex). De flex wordt aangegeven met een cijfer van 1 tot 10
Zit er een verschil tussen snowboard- en skibindingen?
Jazeker! Skiën en snowboarden zijn twee verschillende sporten en dus horen daar ook verschillende bindingen bij. Enkele verschillen:
✓ Bevestiging
Bij skiën worden de bindingen aan de ski's bevestigd, terwijl snowboardbindingen rechtstreeks op het snowboard worden gemonteerd.
✓ Oriëntatie van de voeten
Ski's hebben bindingsystemen waarin de tenen van de skiër naar voren wijzen, terwijl snowboardbindingen een zijwaartse oriëntatie hebben, waarbij de voeten parallel aan de lengte van het snowboard staan.
✓ Vrijgavemechanisme
Het vrijgavemechanisme van de bindingen verschilt ook. Skibindingen zijn ontworpen om de skiër bij een val opzij te laten uitstappen, terwijl snowboardbindingen een enkelvoudig mechanisme hebben dat de voeten bij een val losmaakt.
✓ Flexibiliteit
Omdat je tijdens het snowboarden je voeten gebruikt om te sturen en tricks uit te voeren, zijn snowboardbindingen meestal flexibeler dan skibindingen.
Snowboardbindingen bij De Wit Schijndel
Voor beginnende en lichtgevorderde snowboarders kan het aantrekkelijk zijn een complete set aan te schaffen: snowboard én bindingen. Dit is niet alleen prijstechnisch interessant, maar je weet ook zeker dat board en binding op elkaar zijn afgestemd. Onze wintersportspecialisten helpen je hier graag bij!
Tip: Mocht je beginnend snowboarder zijn en nog geen uitrusting hebben, dan adviseren wij eerst de schoenen aan te schaffen en dan pas de binding. Welke binding je nodig hebt, wordt namelijk mede bepaald door de schoenen.