De doorgewinterde kampeerder laat zich niet tegenhouden door slecht weer. Het weer kan echter zo onvoorspelbaar zijn dat je de dag begint met een stralende zon en een paar uur later moet schuilen voor een plensbui. Een kleine regenbui hier en daar is ook geen ramp, maar wanneer plensbuien blijven aanhouden en het op een gegeven moment met bakken uit de lucht komt, zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Het zou zonde zijn als je vakantie letterlijk en figuurlijk in het water valt. Daarom geven we jou 6 tips waarmee je goed voorbereid bent op kamperen in de regen.
Zoektocht naar het beste plekje op de camping
Een goede plek bemachtigen op de camping wil iedereen. Zijn de weersverwachtingen niet denderend? Dan is dat beste plekje des te fijner! Je wilt immers niet op het laagste plek van het kampeerterrein staan. Regenwater stroomt namelijk naar het laagste punt en dat kan bij harde, lange buien voor flink wat nattigheid zorgen. Kies daarom ook beter geen plek met kuilen en probeer plekken naast een rivier of beek te vermijden als je weet dat het langdurig kan gaan regenen.
Geen keuze met je tent? Dan is een vast kuipgrondzeil altijd nog beter bestand tegen regen dan een los grondzeil. Is een los grondzeil echter jouw enige optie? Let er dan op hoe je deze neerlegt zodat er geen water op blijft staan of naar binnen kan lekken.
Waterdicht tentdoek
Al eens van ‘doorstuiven’ gehoord? Dan komt er wat nevel door het tentdoek heen na een regenbui. Dit houdt op wanneer het doek goed nat is geworden en daardoor als het ware dichttrekt. Om dit te voorkomen kies je het beste voor een waterdicht tentdoek. Een andere mogelijkheid is om het tentdoek van tevoren te impregneren.
Reparatiesetje en nadendichter
Lekt er onverhoopt water via de naden naar binnen in de tent? De tijd van impregneren is dan voorbij en helpt niet meer. Een reparatiesetje of nadendichter is dan dé oplossing. Een must have voor kampeerders die met een tent op avontuur gaan!
Voorkom plassen water op je luifel of voortent
Misschien een schot voor open doel, maar controleer tijdens het kamperen altijd de haringen goed en span alles strak aan. Wanneer je luifel of voortent niet goed is afgesteld, kunnen er zware plassen water op blijven staan. Zeker bij langdurige regenbuien. Als je ervoor zorgt dat één hoek wat lager zit, dan kan het water daarlangs aflopen. Je kan dit ook oplossen met nokbogen. Vooral bij grote voortenten is het verstandig om twee extra nokbogen te plaatsen.
Geultjes graven: leuk en effectief
Misschien heb je het wel eens gezien bij je campingburen: geultjes graven! Een simpele oplossing om het water wat meer weg te houden van je kampeerplek en ervoor te zorgen dat het regenwater beter weg kan lopen. Deze geultjes hoeven uiteraard geen diepe sloten te zijn, maar het kan prima dienen als afwateringsysteem. Let er wel op waar je het water vervolgens naartoe laat stromen. Je maakt geen goede indruk op je buren als het water hun richting op gaat. En vergeet ook niet om toestemming te vragen bij de campingeigenaren, wel zo netjes!
Probeer zo lang mogelijk alles droog te houden
Moet je in een pittige bui toch op het campingterrein zijn? Draag dan het liefst regenlaarzen en een poncho. Een paraplu maakt het plaatje compleet. Deze spullen kan je namelijk gemakkelijk kwijt in de voortent of onder de luifel. Op die manier houd je zo lang mogelijk het vocht buiten.
Kampeer je alleen met een tent, dan kan je bijvoorbeeld een emmer in de hoek zetten waar je natte spullen in kwijt kan. Zo voorkom je dat de tentbodem nat wordt.
Een extra grondzeil kan nooit kwaad
In je hele kampeeruitrusting heb je vast nog wel een plekje over voor een extra grondzeil. Door onder je tent een extra zeil te plaatsen, is je tent beschermd tegen vocht en blijft de bodem van de tent schoon. Kijk wel goed of het zeil niet onder de tent uitsteekt, dat kan er weer voor zorgen dat er water tussen het zeil en de tent kan komen.
Misschien vertellen bovenstaande tips niets nieuws, maar het kan nooit kwaad om er nog eens bij stil te staan als je gaat kamperen. Het getik van de regen op de tent klinkt namelijk heel gezellig, en samen een spelletje doen binnen in de tent heeft ook zeker iets, maar houd er rekening mee dat het weer altijd kan omslaan. Een klein buitje kan ineens een plensbui worden en een hele tijd aanhouden. En wat als het ook nog gaat onweren? Hier lees je meer over onweer op de camping. Dan ben je écht goed voorbereid op slecht weer.