Heerlijk, zo’n warme zomerdag op de camping. Maar de hele dag de brandende zon op je gezicht is natuurlijk ook niet goed. Je wilt geen zonnesteek oplopen! Voorkom dat je oververhit raakt en zoek af en toe de schaduw op of koel lekker af in het water. Met deze tips houd jij je hoofd koel!
First things first: voorkom een zonnesteek
Je hebt het vaak niet in de gaten (tot het te laat is), maar de zon kan fel uit de hoek komen. Om te voorkomen dat je een zonnesteek oploopt is een hoedje of pet geen overbodige luxe. En vergeet jezelf ook zeker niet in te smeren met zonnebrand.
Pootje baden
Een opblaasbaar zwembadje is ideaal. Ten eerste koel je zelf lekker af door heerlijk pootje te baden en ten tweede hoef je zo niet op het heetst van de dag richting het drukke zwembad te sjouwen met de kinderen.
Tip: Check van tevoren wel even wat de regels met betrekking tot zwembadjes zijn op jouw vakantiebestemming. Zo weet je waar je aan toe bent!
Verkoeling in je camper, caravan en tent
Ken je dat? Zo’n klam en benauwd gevoel in je camper of caravan… Daar wordt niemand vrolijk van. Een goede airconditioner is dan echt een must. Ook als je “gewoon” in Nederland op de camping staat. De zomers worden steeds warmer! Met een goede airco kan je koelen en ontvochtigen en regel je zelf de perfecte temperatuur.
Je hebt verschillende opties:
1 - Dakairco
2 - Binnen- en buitenunit
3 - Mobiele airco
Ken je dat klamme gevoel wanneer je tijdens één van je kampeertrips in je oververhitte tent stapt? Dat ga je volgend jaar wel anders aanpakken. Daarom geven we je graag tips om je tent zo koel mogelijk te houden. De mobiele airco is natuurlijk een inkoppertje, dus die laten we achterwege.
- Gooi een paar emmers koud water over de tent aan het begin van de avond. Het koude tentdoek zorgt voor koele lucht. Overbodig advies misschien, maar check van tevoren altijd of je tent wel waterbestendig is voordat je deze tip in de praktijk brengt.
- Ook een inkoppertje wellicht: zet je tent in de schaduw. Het beste plekje is de plek waar vanaf het einde van de middag schaduw staat. Je tent heeft dan nog een aantal uur de tijd om af te koelen.
- Wil je niet met de deuren open slapen? Gebruik dan ventilatiegaas voor verkoeling. Warme lucht kan naar buiten, frisse lucht kan naar binnen!
- Ga je kamperen met een kleinere tent? Of liggen de kinderen in een kleiner tentje? Dan kan je ook een tarp over de tent heen zetten. Handig om er overdag voor te zorgen dat je tent niet in de volle zon staat.
- Vooral polyester tenten kunnen binnen erg warm worden. Is het niet meer uit te houden? Verwijder dan ’s avonds de buitentent, zodat alleen de binnentent blijft staan. De binnentent is dan binnen no-time afgekoeld. Wees in dit geval wel zeker dat het niet gaat regenen, anders drijf je ’s nachts je tent uit.
Zo houd je de drankjes lekker koel
Zeker als de zon volop schijnt en er geen wolkje aan de lucht is, is een lekker koud drankje heerlijk. Daarom is een koelbox dus zo belangrijk, of je nu op de camping, in het park of op het strand zit!
Creëer een schaduwplek met een tarp
Met een tarp ben je beschermd tegen de zon, maar kan je wel gewoon van het buiten zijn genieten. Bedenk van tevoren goed waar en wanneer jij een schaduwplek wilt hebben. Is dat in de ochtend of meer aan het einde van de middag? Belangrijk om rekening mee te houden tijdens het opzetten!
Een luifel voor je caravan of camper
Ook wanneer je met de caravan of camper op pad gaat, kan je een eigen schaduwplek creëren als de zon volop schijnt. Met een luifel kan je altijd de verkoeling opzoeken.
De ventilator: een handige must-have bij warm weer
Klein of groot, een ventilator zorgt altijd voor wat verkoeling. Zit je bijvoorbeeld buiten, is het windstil en benauwend warm onder je luifel? Dan komt een ventilator als geroepen! Wat een zuchtje wind in je gezicht al niet kan doen.
Met de kinderen op kampeervakantie
Kinderen hebben het vaak zelf niet door, maar de warmte kan ook hen teveel worden. Zeker bij extreem hoge temperaturen en als ze de hele dag in de weer zijn met vriendjes op de camping. Smeer ze daarom goed in, sla een paar UV-shirts in en zorg voor leuke, verkoelende waterspelletjes.
En wat dacht je van lekker zelfgemaakte waterijsjes maken? Een verfrissend tussendoortje voor de kids én voor jezelf!
Kamperen met de hond
Zorg ook voor je trouwe viervoeter voor voldoende verkoeling. Enkele tips:
- Doe je hond een koelhalsband of koelvest om.
- Wist je dat er speciale hondenijslolly's zijn? Vul de ijslolly met water of creëer een ander smakelijk hondenijsje.
- Zorg voor voldoende drinkwater. Plaats meerdere bakken met water op verschillende plekken binnen en buiten de schaduw. Ga je op pad met de hond? Neem dan een draagbare hondendrinkfles mee.
- Let op dat asfalt en stenen erg snel heet kunnen worden in de brandende zon. Laat de hond daarom zoveel mogelijk over gras lopen.
Waarschijnlijk klinken bovenstaande tips je logisch in de oren, maar het kan nooit kwaad ze nog eens op een rijtje te zetten. En dan hebben we de belangrijkste tip nog niet eens benoemd: doe lekker rustig aan! Het is tenslotte ook vakantie : )