Daar sta je dan in de winkel, met verschillende wanden met wandelschoenen voor je. Welk paar moet je kiezen? Hoge of toch lage wandelschoenen? Voor welk merk ga je? Het is cliché, maar de keuze is reuze! Wij geven tips over alles wat je moet weten over wandelschoenen, hopelijk maakt dat je keuze een stuk gemakkelijker.
· Welke categorie wandelschoenen heb ik nodig?
· Wat is beter: hoge of lage wandelschoenen?
· Wandelschoenen onderhouden en schoonmaken
· Wanneer moet ik mijn wandelschoenen vervangen?
· Aanschaffen en passen van wandelschoenen
· Wandelschoenen strikken
· Wandelschoenen voor in de sneeuw
· Tips voor optimaal gebruik
Welke categorie wandelschoenen heb ik nodig?
Voordat je een nieuw paar wandelschoenen gaat kopen, is het belangrijk om een beeld te hebben van je wandelplannen. Ga je ieder weekend een rondje wandelen in de bossen of houd je echt van lange trektochten? Op basis van je plannen kunnen wij de juiste categorie schoenen voor u vinden.
A: Lage wandelschoenen
Deze schoenen zijn bedoeld voor dagelijks gebruik over goede paden. De zool en de schacht bieden echter te weinig steun om de schoenen te dragen in de bergen.
A/B: (Mid)hoge wandelschoenen
(Mid)hoge wandelschoenen hebben een soepele schacht en zool. Dit maakt de schoenen ideaal voor lichte wandelingen door laaggebergte en langere tochten op goed begaanbare paden. Houd er rekening mee dat deze schoenen niet torsievast zijn. Als u op een grote steen stapt, heeft je enkel dus weinig steun en kan daardoor sneller omzwikken.
B: Gemiddelde bergwandelschoenen
Ook wel softwalker genoemd. Deze schoenen hebben een hogere schacht die steun geeft aan de enkels. Ze zijn stijver van constructie dan de A-schoen. Ideaal voor de wat zwaardere wandeltochten op (redelijk) goed begaanbare wandelpaden.
B/C: Relatief stuggere wandelschoenen
Stuggere wandelschoenen zijn aan te raden bij stevige bergwandelingen op minder goed begaanbare paden. Denk bijvoorbeeld aan paden met losse stenen of grind.
C: Hoge, zware bergschoenen
Geschikt voor stijgijzers, maar niet absoluut stijgijzervast. Deze schoenen zijn zeer geschikt voor zware bergtochten. Ze bieden minder demping dan een B-schoen.
D: Zware, stijgijzervaste bergschoenen
De zwaarste schoen. Deze schoenen zijn hard en onbuigzaam en absoluut stijgijzervast. Ze zijn daarom alleen geschikt voor gletsjertochten of ijsklimmen.
Let op: deze indeling van categorieën is een leidraad. Zo zijn er genoeg wandelaars met zwakke enkels die meer baat hebben bij hogere wandelschoenen, ook al staan er zelden of nooit intensieve hikes in de bergen op het programma. De keuze voor de juiste wandelschoenen heeft uiteindelijk ook te maken met leeftijd, ervaring, gewicht en persoonlijke voorkeuren.
De Wit Schijndel schaart A en A/B-schoenen onder de wandelschoenen en B, B/C en C-schoenen onder de bergschoenen. Wij verkopen geen schoenen in de D-categorie.
Wat is beter: hoge of lage wandelschoenen?
Je kan eigenlijk niet zeggen dat de één beter is dan de ander. Het gaat echt om waar je de wandelschoenen voor gebruikt. Hoe vaak ga je wandelen? Wat is de ondergrond waarop je gaat wandelen? Ben je misschien blessuregevoelig? Allemaal vragen om rekening mee te houden.
Lage wandelschoenen
Op vlakke ondergronden zijn lage wandelschoenen ideaal, omdat ze licht van gewicht zijn en veel bewegingsruimte bieden. Lange afstanden overbruggen is geen probleem! Ze zijn dus ideaal wanneer je bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse gaat lopen. Trek je lage wandelschoenen echter niet aan als je in de bergen of ruiger terrein gaat wandelen, want ze bieden minder goede ondersteuning.
Hoge wandelschoenen
Wandel je veel in de bergen en heuvels? Dan bieden hoge wandelschoenen veel steun, ideaal voor het voorkomen van blessures. Bij het wandelen op vlak terrein zijn ze echter minder comfortabel, omdat ze minder licht zijn en de bewegingsvrijheid een stuk minder is.
Je zou kunnen zeggen dat qua ondersteuning hoge wandelschoenen beter zijn. Zeker ook voor het voorkomen van omzwikkende enkels. Toch zijn ze niet altijd de beste keuze, want het voordeel van lage wandelschoenen is dan weer dat ze lichter zijn en meer bewegingsvrijheid bieden. Stem je schoenen dus af op jouw activiteiten.
Wandelschoenen onderhouden en schoonmaken
Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je wandelschoenen is goed onderhoud en het schoonmaken na gebruik een must. Leren wandelschoenen hebben wat extra liefde nodig. Doe je niks aan het onderhoud, dan is de kans namelijk groot dat het leer uitdroogt en de schoen zijn ademende en waterafstotende werking verliest. Ook wandelschoenen met een GORE-TEX membraan hebben wel degelijk goed onderhoud nodig.
Stappenplan voor het schoonmaken van je wandelschoenen
· Verwijder alles van en uit de schoenen. Denk hierbij aan veters en inlegzolen.
· Borstel je schoenen twee keer. Een keer wanneer ze droog zijn en een keer wanneer ze nog vochtig zijn.
· Gebruik vervolgens een middel dat het leer verzorgt, vuil- en waterafstotend is en materiaal vriendelijk is. Gebruik dit middel terwijl je schoenen nog vochtig zijn. De poriën van het leer staan dan nog meer open, waardoor het middel er beter intrekt.
· Veeg de lotion uit met een doekje en laat het een nachtje intrekken.
Belangrijke tip:
Zet je wandelschoenen niet te dicht bij een warmtebron, dan beschadig je het leer en kan de lijm loslaten. Vermijd dus het gebruik van een föhn of het drogen bij een kachel of verwarming.
Nog wat extra tips op een rijtje:
· Ook de binnenkant van een wandelschoen heeft onderhoud nodig. Vuil en zweet (zout) hopen zich hier makkelijk op waardoor de schoen zijn ademende vermogen kwijt kan raken. Wij adviseren daarom altijd om een vochtige doek door de binnenkant van de schoen te halen. En vergeet ook de schoen aan de binnenkant niet in te vetten met een neutrale schoenencrème.
· Pas als de schoenen geheel droog zijn, kun je ze behandelen met een onderhoudsmiddel. Gebruik alleen middelen die specifiek geschikt zijn voor het onderhoud van wandel- en bergschoenen. ‘Gewone’ schoenpoetsmiddelen kunnen de lijmverbindingen van de schoenen aantasten omdat er siliconen inzitten. Niet doen dus!
· Bij een onderhoudsbeurt hoort ook:
✓ Het controleren (en eventueel vervangen) van veters
✓ Het controleren van het stikwerk
✓ Het controleren van de veteroogjes en deze eventueel insmeren met vaseline
✓ Het controleren van de inlegzolen. Versleten zolen kunnen door een gespecialiseerde schoenenmaker eventueel vervangen worden door een paar nieuwe. Niet goedkoop, maar zo kunnen je zorgvuldig onderhouden en ingelopen schoenen weer een paar jaar mee!
Aanschaffen en passen van wandelschoenen
De pasvorm van een schoen is boven alles doorslaggevend. Een schoen mag niet knellen bij de tenen en zeker ook niet schuiven bij de hakken. In onze winkel vind je daarom een heuse helling met verschillende ondergronden, zodat je kan testen of je tenen niet tegen de voorkant aankomen als je naar beneden loopt en je hak niet te veel heen en weer schuift als je naar boven wandelt.
Verder mag een schoen niet te breed en ook niet te smal zijn. Probeer ook altijd verschillende merken uit.
Onze collega’s geven je graag advies!
Je wandelschoenen strikken
Hoe moeilijk kan het zijn zou je denken? Maar bij het strikken van je wandelschoenen komt toch iets meer kijken dan het strikken van je sneakers. En in plaats van het voor je uit te schrijven, kunnen we het beter laten zien!
Onze collega Nico legt je uit hoe jij je wandelschoenen het beste kan strikken.
Wanneer moet ik mijn wandelschoenen vervangen?
Dat is allereerst afhankelijk van hoe goed jij je wandelschoenen onderhouden hebt. Ten tweede is het afhankelijk van de ondergrond waarop je loopt. Op harde ondergronden slijten je zolen namelijk wat meer en sneller dan op zand ondergronden.
Zaken om op te letten
✓ Controleer of het profiel van je zool nog ruw en diep genoeg is.
✓ Controleer de buitenkant van je wandelschoenen op scheurtjes en of de stootranden nog voldoende vastzitten.
✓ De binnenzool kan na verloop van tijd platter worden. Dit zorgt voor minder demping aan je voet. Vervang dus op tijd je zolen om pijnlijke voeten te voorkomen.
✓ Controleer de stevigheid en veerkracht van je zool. Dit kan je doen door met je wandelschoenen aan, verschillende kanten op te buigen. Houd hierbij rekening met wat voor zool je hebt.
✓ Of je wandelschoenen nog waterdicht zijn merk je snel als het regent en je door de plassen loopt. Impregneer je wandelschoenen op tijd om natte voeten te voorkomen.
Wandelschoenen voor in de sneeuw
Bij De Wit Schijndel vindt u ook winter wandelschoenen die extra grip bieden in winterse omstandigheden. Het verschil met gewone wandelschoenen zit hem vooral in de buitenzool die speciaal is ontwikkeld voor ijzige of besneeuwde oppervlakken. Ideaal voor op wintersport, maar ook in Nederland zijn er periodes dat het wel eens wat gladder kan zijn. Een paar winter wandelschoenen is dan ideaal.
Laatste tips voor optimaal gebruik van je wandelschoenen
1 - Loop je wandelschoenen lang genoeg in
Het kan even duren voordat je voeten aan je wandelschoenen zijn gewend. Tijdens het inlopen vormt de schoen zich naar je voet en kun je eventuele pijntjes op tijd verhelpen.
2 - Gebruik inlegzolen om je voeten te ondersteunen
De juiste inlegzolen nemen eventuele drukpunten weg en zorgen dus voor meer comfort in je schoen.
3. Draag wandelsokken
Wandelsokken hebben een ademend vermogen, sluiten perfect aan op je voeten, voeren transpiratievocht af en zorgen voor extra schokdemping.
4. Strik je veters op de juiste manier
Met de juiste vetertechniek kun je pijntjes voorkomen.