Of je nu in je eigen omgeving in de bossen gaat wandelen of op wintersport de piste een dag verruilt voor een mooie hike door de bergen: een winterwandeling is heerlijk. Zeker met het zonnetje erbij! Maar wandelen in de winter vraagt wat meer van je lichaam, uitrusting en uithoudingsvermogen dan wanneer je in het voorjaar eropuit trekt. Zeker als er sneeuw ligt, dat wordt nog wel eens vergeten. Om niet onvoorbereid op pad te gaan, hebben we een aantal belangrijke benodigdheden voor je op een rijtje gezet. Met deze lijst wordt je winterwandeling een succes!
Al van het drielagensysteem gehoord?
Laten we beginnen bij de basis: een goede wandeloutfit! Zeker als er een koud, guur windje staat, is het belangrijk om meerdere lagen te dragen tijdens het wandelen.
1.De onderlaag
Je hebt vast wel eens gemerkt dat je lichaam na intensief sporten begint af te koelen door het zweet. Dat is bij een flinke hike niet anders. De belangrijkste functie van de onderlaag, zoals een ondershirt, is het afvoeren van dit zweet zodat je lichaam juist droog en warm blijft. Deze laag moet daarom dus goed aansluiten op het lichaam. Kies niet voor een katoenen onderlaag, want katoen houdt vocht juist vast. Materialen als wol, polyester of polypropyleen houden weinig tot geen vocht vast en zijn om die reden wél geschikt als onderlaag.
2.De tussenlaag
Het vocht dat door de onderlaag wordt opgevangen, moet natuurlijk ergens blijven! Je raadt het al: het vocht wordt doorgegeven aan de tweede laag. Deze tussenlaag draag je dus over je ondershirt. Fleece is uitermate geschikt als tussenlaag, omdat dit materiaal het vocht verder naar buiten voert en tegelijkertijd de warmte vasthoudt. Een fleece vest is écht ideaal, want dan kun je bij wisselende omstandigheden het vest eenvoudig open- en dichtritsen. Let er wel op dat de tussenlaag iets ruimer mag vallen. Op die manier kan er ook meer lucht worden vastgehouden.
3.De buitenlaag
Komen we aan bij de derde laag, de buitenlaag. Vooral in de winter is het belangrijk dat deze laag winddicht is, zodat de warme lucht die onder de laag zit niet kan afkoelen. Ook niet onbelangrijk: zorg voor een waterdichte buitenlaag.
Zakt de temperatuur serieus onder het vriespunt en valt er neerslag? Dan is een gevoerde softshelljas de oplossing. Deze jassen zijn winddicht, sluiten goed aan op het lichaam en houden smeltende sneeuw tegen.
Ga je ook nog voor de vierde laag?
De vierde laag is niet altijd noodzakelijk, maar wel zo fijn bij serieuze kou! Denk bijvoorbeeld aan een PrimaLoft jas. PrimaLoft is een synthetische vulling en houdt het lichaam warm tijdens je buitenactiviteiten. PrimaLoft is licht van gewicht, compact en isoleert goed. Het fijne van een dergelijke jas is dat je deze gemakkelijk samen kunt drukken en dus eventueel in je rugzak mee kunt nemen. Het materiaal is bovendien waterafstotend én winddicht, ook niet onbelangrijk in de kou!
Warm feet, happy feet!
Niks is zo vervelend als koude voeten. Vooral als je weet dat je voorlopig nog niet thuis bent om lekker je pantoffels aan te trekken. Zorg dus dat je goede wandelsokken aantrekt! Let er wel op dat je wandelschoenen voldoende ruimte bieden aan je sokken. Als de boel gaat knellen, vermindert dat de bloedsomloop en worden je voeten juist sneller koud. Té warme sokken zijn ook niet de oplossing, omdat je dan sneller zweetvoeten krijgt en hiermee weer de kans op blaren vergroot.
Vergeet de handen en het hoofd niet
Ook je handen en je hoofd koelen snel af, zeker tijdens de winterwandeling. Het zijn ook de lichaamsdelen die het meest aan de kou worden blootgesteld. Zeker wanneer er een guur windje staat en de gevoelstemperatuur laag is, is het belangrijk om je handen en hoofd goed warm te houden. Een goed paar handschoenen en een muts of sjaal zijn dan geen overbodige luxe. Een voordeel is dat je ze ook altijd makkelijk weer uit en af kunt doen als je het warm krijgt.
Ik ga wandelen en ik neem mee…
Een rugzak vol spullen! Vergeet bijvoorbeeld niet om genoeg eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Tijdens een winterwandeling verbrand je meer calorieën dan wanneer het wat warmer is. Je lichaam is flink aan het werk om warm te blijven! Zorg dus dat je voldoende versnaperingen meeneemt, zodat je energie op peil blijft.
Bij lange tochten is het ook niet onverstandig een powerbank mee te nemen. Het is geen fijn idee om met maar een paar procent op je mobiel nog wat kilometers voor de boeg te hebben. Je wilt immers nog wel iemand kunnen bereiken als je onverhoopt in de problemen komt of Google Maps even checken als je je wilt oriënteren. Wist je trouwens dat de batterij sneller leegloopt in de kou? Meenemen dus die powerbank! En just in case kun je ook altijd een zaklampje of reflecterend hesje meenemen, mocht het sneller donker worden dan je had gedacht.
Met bovenstaande punten kun je met een gerust hart een winterwandeling maken. Nog een nieuwe wandeloutfit nodig? Doe hier inspiratie op!