Houtskool bbq kopen
Een rokende barbecue, de geur van houtskool, vlammetjes die plotseling opwakkeren door de wind en luid sissend vlees en vis. Voor veel barbecueliefhebbers is de houtskoolbarbecue de enige echte manier van barbecueën. Veel meer dan bij een gas bbq of elektrische bbq spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol, naast een portie geduld en een goede voorbereiding. Wie de charme van de houtskool bbq niet wil en kan missen, vindt bij De Wit Schijndel een breed assortiment. Lees meer
Authentiek barbecueën
Barbecueën boven houtskool is de meest authentieke manier van barbecueën. Voor veel liefhebbers is een houtskool barbecue nog steeds de enige echte barbecue. Daarnaast vergt barbecueën op houtskool of briketten aandacht en geduld. Voor veel mensen is dit de charme van het barbecueën. Maar het idee dat houtskool smaak geeft aan vlees of vis is onjuist. Blinde tests hebben uitgewezen dat de proevers het verschil niet konden aangeven of vlees van een houtskool-, elektrische- of gas bbq kwam.
Rond deksel: meer smaak!
Het beeld van de traditionele barbecue van een langwerpige gietijzeren bak op poten kunt u overboord zetten. Veel barbecues zijn tegenwoordig rond en hebben een hoog deksel dat over de barbecue heen past. Dit deksel heeft wel degelijk een functie, want warmte en lucht kunnen zo circuleren tijdens het grillproces wat de smaak en de sappigheid van het vlees ten goede komt. Bovendien voorkomt een gesloten deksel dat vlammen uw vlees verbranden.
Tips voor barbecueën op houtskool
- Gebruik altijd een brikettenstarter voor het sneller en gelijkmatiger aansteken van de houtskool of briketten. Gebruik NOOIT brandspiritus, benzine of petroleum!
- De barbecue heeft de juiste temperatuur bereikt om het vlees mooi te grillen als de vlammen gedoofd zijn en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren.
- Gebruik een barbecuetang (geen vork) om vlees op de barbecue te leggen en te keren.
- Maak de barbecue schoon met een goede kwaliteit borstel.
Verschil tussen houtskool en briketten
Houtskool ontstaat uit een bewerking van hout waarbij verkoold hout overblijft. Een briket is een afvalproduct van houtskool dat bestaat uit samengeperst houtskool, gebonden met maïszetmeel. Het is duurder dan houtskool, maar brandt langer en gelijkmatiger. Houtskool bereikt wel een hogere temperatuur.
Houtskool wordt in het algemeen gebruikt voor ‘open barbecues’, briketten voor barbecues met een deksel. Een combinatie van beide is overigens goed mogelijk.
Direct en indirect barbecueën
Bij direct barbecueën verdeelt u kolen over de hele barbecue, legt u er aanmaakblokjes tussen en steekt hem aan. Binnen dertig minuten gloeit de bbq en kunt u beginnen met het grillen van vlees, vis of groenten. Het nadeel van deze methode is dat er op de meest onverwachte momenten vlammen opflakkeren door druipend vet dat op de houtskool valt. Het gevolg: verbrand vlees. De directe methode wordt veelal gebruikt voor worstjes, koteletjes, spiesjes en ander eten dat een korte bereidingstijd nodig heeft om gaar te worden.
Indirect barbecueën kent een andere werkwijze. In het midden van uw barbecue plaatst u een aluminium schaaltje gevuld met bier, wijn of gewoon water. Daaromheen legt u de warme kolen. Op deze manier creëert u een warme en een ‘koude’ zone. Op de koude zone kunt u heel langzaam bijvoorbeeld een mooie beenham of een hele kip laten garen. U heeft geen last van steekvlammen en verbrand vlees want het vet druipt in het aluminium bakje. In de warme zone grilt u kleinere stukken vlees gaar en als deze gaar zijn, verplaatst u ze naar de koude zone om na te garen.
Zowel bij direct als indirect grillen, moet het deksel van de barbecue gesloten zijn; op deze manier werkt de barbecue als een heteluchtoven. Bovendien heeft u geen last van vlammen en verbrande stukken vlees. De vloeistof in de bbq zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid en daardoor voor malser vlees.
De bereidingstijd van vlees is wel een stuk langer bij de indirecte methode, maar dat geeft u wel de tijd ondertussen andere zaken voor te bereiden. Sommige barbecues hebben al standaard een ‘koude zone’ in het midden waar vet wordt opgevangen in een reservoir dat u makkelijk kunt legen.
Voordelen van een houtskool bbq
+ Het échte barbecuegevoel
+ Niet afhankelijk van gas of elektriciteit
+ Low & Slow-cooking mogelijk (garen op lage temperatuur)
Nadelen van een houtskool bbq
- Duurt langer voordat hij gebruiksklaar is
- Lastiger om schoon te maken
- Temperatuur minder snel en makkelijk regelbaar
- Vonken (dus gevaar voor brand)
Een brikettenstarter
- Een brikettenstarter lijkt nog het meest op een enorme roestvrijstalen mok. Het is een geweldige manier om uw barbecue op een gecontroleerde manier aan te krijgen. Hoe werkt een brikettenstarter?
- De brikettenstarter wordt tot de rand gevuld met briketten.
- Op het onderste rooster van uw barbecue steekt u twee of drie aanmaakblokjes aan.
- U plaatst de brikettenstarter over de brandende blokjes heen.
- Als de briketten in de houder volledig gloeien (ongeveer na twintig tot dertig minuten), schudt u de gloeiende briketten uit over het onderste rooster. Zorg dat ze goed verspreid worden. U plaatst nu het bovenste rooster en u kunt barbecueën.
Schoonmaken van uw barbecuerooster
Er zijn diverse middeltjes in de handel om uw barbecuerooster weer schoon te krijgen. Daarnaast bestaan er vele huis-tuin-en- keukentips die al dan niet werken, variërend van het gebruik van aluminiumfolie en natte kranten tot het rooster een nacht in een vuilniszak laten weken met warm water en wat afwasmiddel. Een andere beproefde methode: de bbq na gebruik heet opstoken (ventilatieschuiven geheel openzetten waardoor de briketten goed aanwakkeren) en het rooster met een messing borstel stevig schoon borstelen.
De Cobb, veelzijdige mini barbecue
De Cobb is een veelzijdige minibarbecue waarmee u kunt grillen, bakken, braden en roken. Met de Cobble Stone, een speciaal ontworpen briket, is de mini BBQ in 3 minuten klaar voor gebruik. Gebruikt u liever losse briketten? Met enkele aanmaakblokjes is de Cobb na ongeveer 20 minuten klaar voor gebruik. De mantel blijft koel en kunt u zonder problemen aanraken; de deksel wordt overigens wel heet. De Cobb is compact en licht in gewicht en wordt geleverd met een draagtas. Hij is daardoor ook heel geschikt voor op reis bij de tent, caravan, camper en zelfs op de boot.
Perfecte bereiding
De nieuwe generatie barbecues op houtskool hebben een rond en hoog deksel wat een perfecte bereiding van vlees, vis en groenten mogelijk maakt. Wie een echte authentieke Zuid-Afrikaanse barbecue (een braai) zoekt, wordt waarschijnlijk zeer enthousiast van de braai barbecue van Braaifire. In onze winkel in Schijndel vindt u verder houtskool barbecues van o.a. Outdoorchef, Cobb en Weber.
Houtskoolbarbecues bij De Wit Schijndel
In onze showroom in Schijndel kunt u het volledige assortiment houtskoolbarbecues uitgebreid bekijken. Onze ervaren adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Koopt u liever online? Hierboven vindt u een groot deel van ons aanbod op internet.